Chrudimská radnice usiluje o zprovoznění tři roky zavřeného hotelu Bohemia

21. srpen 2015 11:04

Na recepci chrudimského hotelu Bohemia zazvonili poslední zákazníci před třemi lety. Pak je vystřídali stavbaři a ty zase policisté. Kompletní přestavbu za sto milionů korun totiž ukončila razie detektivů z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Od té doby zůstává budova uzavřená. Chrudimská radnice začala s novým majitelem dojednávat obnovení provozu hotelu. Stovka lůžek totiž městu výrazně chybí.

Staveniště hyzdí město

Místo moderního hotelu oplocené staveniště. Pro Chrudim to není dobrá vizitka, zvlášť když jde o centrum města, upozorňuje chrudimský místostarosta Roman Málek z KDU-ČSL: „Část, kde nám denně projíždí 25 tisíc aut, nevypadá to dobře, protože máme parkoviště rozestavěné. Hotel nám chátrá.“

Čtěte také

A to je jen část problému. Většinu ubytoven a penzionů zabrali dělníci pracující na obchvatu a volná lůžka pro turisty nejsou.

„V Chrudimi není velká kapacita ubytovací a mnoho turistů se nemá kde ubytovat, takže to je velká bolest města,“ říká Roman Málek.

Původní majitel chtěl hotel přestavět s pomocí čtyřicetimilionové evropské dotace. Na konci května 2013 ale na staveniště dorazily policejní dodávky. Zátah byl součástí velké razie cílené především na soutěž na opravu kladrubského hřebčína. V obou zakázkách se objevovala jména stejných firem. V kauze už policisté obvinili osmnáct lidí a stíhají také pět soukromých společností.

„V trestní věci, která souvisí s veřejnými zakázkami, bylo zahájeno trestní stíhání pěti právnických osob. Probíhá dále vyšetřování, výslechy, analýza dalších dokumentů,“ potvrdil Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Plán: co nejrychleji hotel otevřít

Hotel mezitím změnil majitele. Vlastní ho teď společnost, která se dříve zaměřovala například na vymáhání dluhů. Cíl je hotel dostavět a otevřít.

„Při každém jednání si stanovíme nové možnosti. Samozřejmě zájem investora je složitý, není to jenom o tom, že by chtěl, ale je to i o financích, takže on to musí projednávat dále. Hledáme cestu, jak co nejrychleji najít řešení,“ popsal vyjednávání Roman Málek.

A ve hře jsou i městské peníze. Chrudim totiž přispěla tři čtvrtě milionu korun na výstavbu parkoviště před hotelem, druhou půlku dotace po potížích zmrazila.

Parkoviště je podle Romana Málka základní podmínka i pro nového investora: „Řeší, jak to parkoviště bude vypadat, jestli bude to, co mělo být na počátku, nebo se bude upravovat. Nicméně to není úplně jednoduché, protože máme i v tomto území jisté plány. Změna může trvat až dva roky.“ Na rychlé řešení to tak zatím nevypadá.

autor: kop
Spustit audio