Slovenský prezident Kiska podstoupil v Plzni operaci v oblasti kyčelního kloubu

Slovenský prezident Andrej Kiska dnes v Plzni podstoupil operaci kyčelního kloubu. Běžná léčba 52letému politikovi nepomáhala. Lékaři mu doporučili odborníky z Plzně. Zákrok trval hodinu a půl a obešel se bez potíží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský prezident Andrej Kiska v plzeňské nemocnici

Slovenský prezident Andrej Kiska v plzeňské nemocnici | Foto: Roman Krpelan

„Operace proběhla standardním způsobem, k žádným komplikacím nedošlo,“ oznámil zhruba po 90minutovém zákroku lékař Petr Zeman, který artroskopickou miniinvazivní operaci vedl a který v Česku patří mezi špičku v tomto oboru.

„Pan prezident měl změny, které mívají na kyčelním kloubu pacienti, kteří normálně sportují a věkem postupně dochází ke zhoršování stavu tohoto kloubu,“ vysvětlil lékař.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenský prezident Kiska podstoupil v Plzni operaci v oblasti kyčelního kloubu. V nemocnici natáčel Lukáš Milota

Podobné operace dělají plzeňští lékaři už devět let, ročně je to až 100 takových zákroků.

„Naše pracoviště je výukovým pracovištěm pro tyto operace pro východní Evropu. Pacienti se relativně dřív navracejí do běžné zátěže,“ upřesnil Zeman.

Operace prezidenta byla přece trochu jiná. „Je to emočně náročnější, když operujete člověka, který nemá takové společenské postavení,“ svěřil se lékař Petr Zeman.

Bohaté zkušenosti - to byl jeden z důvodů, proč Andreje Kisku operovali právě v Plzni: „Slovenští lékaři panu prezidentovi Plzeň doporučili,“ potvrdil prezidentův mluvčí Roman Krpelan.

„Prezident se cítí přiměřeně zákroku, má za sebou návštěvu manželky a dětí,“ prozradil mluvčí.

O průběhu zákroku a pacientově rekonvalescenci informoval lékař Petr Zeman (vpravo), který výkon vedl. Na snímku vlevo je prezidentův mluvčí Roman Krpelan | Foto: ČTK

Hned po probuzení z narkózy ale prezidenta zarmoutila zpráva o leteckém neštěstí u slovenské Illavy, při kterém zemřelo sedm lidí. Na svém facebookovém profilu napsal, že takové tragédie nám připomínají, jaký je život křehký a vzdal čest památce obětí. V plzeňské nemocnici zůstane Andrej Kiska do soboty.

„Pan prezident by byl velmi rád, kdyby se mohl vrátit co nejdříve, předběžně plánoval nějaké akce příští týden. Věříme, že mu to lékaři dovolí,“ doufá mluvčí.

Francouzské hole odloží Andrej Kiska za dva až tři týdny, k lehčímu sportování se vrátí za šest až osm týdnů.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme