Zastaví navigace manželské hádky v autě? Tři cestovní fejetony z pera Kateřiny Lojdové, Petra Markova a Eduarda Hrubeše

27. srpen 2015

Věříte ženskému hlasu v navigaci víc než mužskému? A zatroubíte si taky s chutí, anebo nejste „ty-dýt“? Poslechněte si tři vtipné fejetony od herečky Kateřiny Lojdové, spisovatele a scenáristy Petra Markova a moderátora a scenaristy Eduarda Hrubeše.

„Nevím, jak vy, ale já žárlím. Žárlím na ženu, kterou nemůžu nikdy poznat. Zcela zabrala mé místo vůdce,“ svěřuje se ve fejetonu Navigace Kateřina Lojdová. Politička, kterou si ale asi nejvíc pamatujete jako moderátorku nebo herečku v sériích o chobotničkách a komediální trilogii Slunce, seno…, se ve svém textu zamýšlí nad tím, proč navigacím věříme víc než lidem.

Navigace ovlivňují už i styl naší mluvy. Když se něco řekne určitým způsobem, bezmezně tomu věříme. S takovou zkušeností se svěřil i autor Petr Markov ve fejetonu Rovně na kruhovém objezdu. Možná to nevíte, ale i jeho určitě znáte. Jako scenáristu filmové trilogie Slunce, seno… nebo autora knihy a filmu Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách.

K cestování autem na dovolenou bohužel neodmyslitelně patří kolony a troubení. Dřív mělo troubení sloužit jako výstražný signál pro chodce. Dnes ale slouží k výchově, upozorňuje Eduard Hrubeš ve fejetonu Klakson, náš kamarád: „Skvělí mistři volantu kultivují ty začínající.“ A co víc, troubelínkové to dělají zadarmo. Kdo je tady ale „ty-dýt“?

Poslouchejte exkluzivně pouze na webu. Další fejetony známých novinářů a spisovatelů můžete slyšet ve vysílání Dvojky třeba o víkendu v rámci pořadu Kolotoč.

autor: rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.