Slovensko je ochotné přijmout 200 uprchlíků ze Sýrie, ale jen křesťanů

Slovensko chce pomoci Evropské unii zvládnout nynější migrační vlnu a v rámci unijního relokačního plánu přijme 200 křesťanských rodin ze Sýrie. Křesťanských proto, že podle slovenského ministerstva vnitra mají velký potenciál integrovat se bez problémů do slovenské společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uprchlíci, běženci, migranti, uprchlický tábor (ilustrační foto)

uprchlíci, běženci, migranti, uprchlický tábor (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ministerstvo vnitra v oficiálním vyjádření zároveň upozorňuje, že na Slovensku momentálně žije jen velmi malá skupina muslimů, není tam pro ně potřebná infrastruktura a nemají k dispozici ani žádnou mešitu.

Proto prý mnozí migranti z muslimských zemí nemají důvod začít na Slovensku nový život a jejich cíl je jinde.

„Slovensko nabídlo Evropské komisi v rámci tohoto programu tři možnosti, jak můžeme pomoci,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí slovenského ministerstva vnitra Ivan Netík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenský záměr přijmout 200 křesťanských uprchlíků ze Sýrie přiblížil mluvčí ministerstva vnitra Ivan Netík

„Ta první je, že Slovensko přijme 200 uprchlíků ze Sýrie; převážně se chceme skutečně soustředit na křesťanské rodiny kvůli tomu, že ten integrační potenciál vidíme na Slovensku větší než v případě řekněme muslimské komunity.“

Tato pozice slovenského ministerstva vyvolala značný zájem předních světových médií. Ivana Netíka citovala britská BBC, web listu Washington Post i renomovaný Wall Street Journal.

Mluvčí Evropské komise a zástupce Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky sice nepřímo, ale přece jen v souvislosti se slovenským stanoviskem upozornili, že jednotlivé státy by neměly přijímat uprchlíky na základě jakékoliv diskriminace.

Takovou interpretaci slovenského postoje k přijímání migrantů ale Netík ve vysílání Českého rozhlasu odmítl.

„My si myslíme, že nechceme nikoho diskriminovat, ale chceme v první řadě integrovat lidi, kteří by na Slovensku skutečně chtěli začít nový život,“ zdůraznil s tím, že podle dosavadních zkušeností je Slovensko pro drtivou většinu uprchlíků pouze tranzitní zemí.

mta, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme