Horké dny a přemnožené vosy ohrožují i psy a kočky

20. srpen 2015

Veterináři se během horkého a suchého léta potýkají u svých pacientů nejvíce s úpalem, úžehem a bodnutím vos. Po deštivých dnech teď stouplo riziko nakažení klíštětem. Téma pro rozhlasovou Radioporadnu a lékaře Václava Bartoše.

Úpal a úžeh

Sluneční paprsky nejsou nebezpečné jen pro lidi. Skrývat se před nimi musí i domácí zvířata. Pokud opět teploty vystřelí nad třicítku, myslete na to.

„Pokud je máte venku, měli by mít možnost schovat se do stínu nebo se někde ochladit. Důležitý je i dostatek vody na pití," doporučuje Václav Bartoš. Ne každé zvíře vždy pozná, že by se mělo před sluncem chránit. Je to na vaší úvaze. Například psi si velmi rádi hrají. Při zábavě jsou schopní vynaložit obrovské množství energie a zahřát se ještě víc. „Pes nadšeně aportuje za jakéhokoliv počasí," říká Václav Bartoš.

Čtěte také

Zdá se vám váš čtyřnohý kamarád unavený a chová se neobvykle? Možná, že je to z úpalu nebo úžehu. „Může se objevit i zvracení nebo ztráta vědomí," popisuje příznaky Václav Bartoš. Pokud taková situace nastane, je nutné hned zasáhnout. Zvíře zchlaďte. Pokud nemá rádo polévání vodou, můžete zkusit mokrý studený ručník. Až poté ho případně odvezte k veterináři.

„V horkých dnech doporučujeme venčit psy v kratších intervalech ve stínu stromů a lesíku. Nejsou vhodná otevřená prostranství jako pole nebo žhavé asfaltové cesty města," vysvětluje Václav Bartoš. Psa zchlazujte vodou preventivně.

Nebezpečná žihadla

V letošním horkém létě se přemnožily vosy. Oproti loňsku jejich počet stoupnul trojnásobně. To sebou nese i větší riziko pobodání. I pro zvířata je bodnutí nepříjemné a bolestivé.

„Oteče jim to, bolí je několik dnů. Někdy se ten otok přehlédne, protože není zřetelný nebo má zvíře hustou srst. Po bodnutí do packy pes kulhá nebo nechce na ni ani došlápnout. Jeho majitel si pak často myslí, že jde o zlomenou nohu," říká Václav Bartoš. Postižené místo ošetřete stejně jako u lidí. Zchlaďte ho a potřete nějakým histaminikem.

Včela, vosa a sršeň - bodnutí

Horší je to s alergickou odezvou, když přijde tzv. anafylaktický šok. Nastupuje rychle a silně. Zvíře malátné, dezorientované, zvrací a může i ztratit vědomí.

Jak poznáme, že je to reakce právě na bodnutí vosy nebo včely? „Téměř vždy se pes projeví hlasově. Zakňučí nebo náhle vyštěkne. To je signál, že se něco děje a výše popsané příznaky nás v tom utvrdí," uvádí Václav Bartoš.

V takovém případě ošetříme místo, pozorujeme našeho pacienta, necháváme ho v klidu a čekáme, až ten šok opadne. „Raději vynecháme procházku a necháme ho odpočívat. Nezapomínejte na dostatek tekutin," radí Václav Bartoš.

autor: PRO
Spustit audio