Těžební společnost NWR se už delší dobu potýká s nižším prodejem uhlí

Společnost NWR, která je vlastníkem Ostravsko-karvinských dolů, má stále potíže s prodejem uhlí. V letošním prvním pololetí sice vydělala a dosáhla zisku, ale je to výsledkem spíše účetních operací než větším prodejem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí

Těžba uhlí | Foto: www.okd.cz

Za první pololetí vykazovala společnost zisk v přepočtu 351 milionů korun. Klesly jí ale tržby na 7,7 miliardy.

Ziskové hospodaření měla jen díky tomu, že změnila účetní hodnotu dluhopisu, který loni vydala v rámci své restrukturalizace. Bez toho by byla ve ztrátě.

„Na provozní úrovni dělá management evidentně dobrou práci. Ke stabilizaci firmy to samozřejmě stačit nemůže. Faktory, nad nimiž NWR nemá kontrolu, zůstávají nepříznivé,“ říká analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

NWR se už delší dobu potýká s poklesem cen uhlí na světovém trhu a nižším prodejem.

Trh s energetickým uhlím se v letošním prvním půlroce pro těžaře nezlepšil a předzásobení polským uhlím spolu s teplým počasím bude držet ceny dole.

Lépe s koksovatelným uhlím

Lepší by to pro podnik mohlo být u koksovatelného uhlí, kterého je ve střední Evropě méně. A to proto, že se zatím nevyplatí vozit ho z přístavů na severu Evropy, kam směřuje například uhlí ze Spojených států, Austrálie nebo Jižní Afriky.

To se těží s nižšími náklady, ale jeho přeprava do střední Evropy je drahá. Toho by mohlo NWR využít při vyjednávání o cenách, protože vzhledem ke své poloze má menší přepravní náklady.

I důl Paskov snižoval náklady, navíc je pro něj připravena vládní pomoc. Proto si hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora myslí, že chod dolu zatím není ohrožen:

„Pravdou je, že vývoj reálných cen koksovatelnému uhlí v dole Paskov úplně neprospívá, ale nemyslím si, že by měla být nějak vývojem ohrožená dohoda mezi vládou a NWR. V Paskově by se tak mělo těžit i v příštím roce.“

Pokud bude pokračovat pokles cen uhlí, bude budoucnost těžařské firmy NWR stále nejistá. Pomoci by jí mohl rozvoj průmyslu, protože koksovatelné uhlí, které nabízí, se prodává do oceláren. Tam by mohla možná poptávka růst.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme