Tři členové vlády podpořili výzvu českých vědců k toleranci vůči uprchlíkům

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, ministryně školství Kateřina Valachová (oba ČSSD) a také vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) podpořili výzvu českých vědců k toleranci vůči uprchlíkům. Politici ocenili snahu vědců mírnit nenávist vůči migrantům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Naprosto se s ní ztotožňuji, je hodná podpory,“ řekl o petici, kterou podepsalo přes 2600 akademiků, Pavel Bělobrádek. Výzvu na internetu podpořil svým podpisem.

Ministr Jiří Dienstbier považuje růst nesnášenlivosti za největší hrozbu pro českou demokracii, naopak migrační vlna podle něj takovým nebezpečím není a Česko několik tisíc běženců zvládne.

Dienstbier ocenil také apel na pravdivé informování médií a opatrnost lidí při nakládání s informacemi.

„Může přispět k uklidnění situace. K tomu, aby se strach lidí z neznámé věci, který je přirozený, díky dobrým informacím a vysvětlování všech okolností, zmenšoval, než aby narůstal a posiloval napětí ve společnosti,“ dodal.

Také ministryně školství Kateřina Valachová za ČSSD ocenila výzvu českých vědců k solidaritě s uprchlíky. Českou společnost považuje za tolerantní. Vláda se podle ní problémem xenofobie zabývá a zvýšenou pozornost mu věnuje také s ohledem na vzdělávání.

„Budeme připraveni na to, aby děti měly v rámci vzdělávací soustavy dostatek informací a abychom skutečně zajistili, aby boj s xenofobií byl opravdu účinný a nehrozila žádná eskalace vzájemných konfliktů mezi lidmi,“ uvedla.

„Takže nemám v tomto žádné obavy. A samozřejmě v této věci jsem připravena pohovořit i s panem prezidentem,“ doplnila Valachová. S Milošem Zemanem se sejde zítra.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček výzvu zkritizoval. Text podle něj prohlubuje příkop mezi českou společností a takzvanými elitami. Podle vědců má ale příkopy naopak zahlazovat. Výzvu podepsalo přes 2600 vědeckých osobností a podpořily ji také stovky lidí mimo akademickou obec.

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme