Menší ruské banky krachují. Mohou za to sankce i špatná finanční politika

Ruská centrální banka jako na běžícím pásu odebírá licence malým a středním bankám. Zdůvodňuje to podfinancováním těchto ústavů a rizikovými úvěry. Naopak odmítá, že by šlo o důsledek západních sankcí. Kromě toho čeká ruské bankovnictví další otřes. Do konce roku má Rusko opustit celosvětově používaný platební systém SWIFT a vytvořit vlastní se jménem Mir.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mnohé malé a střední banky v Rusku zavírají (ilustrační foto)

Mnohé malé a střední banky v Rusku zavírají (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Malé a střední banky to nemají v Rusku jednoduché. Podle oficiálních údajů bylo vydáno asi 7 tisíc licenčních povolení na bankovní činnost, to znamená na právo zabývat se finančními transakcemi. Nyní každý den přicházejí z centrální banky zprávy o tom, že ta licence byla odebrána.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Rusku zavírají některé malé a střední peněžní ústavy. Ruské bankovnictví navíc chystá přechod z platebního systému SWIFT na vlastní Mir. Téma pro zpravodaje ČRo Martina Dorazína

V posledních týdnech jde o stovky malých a středních bank, které zavírají své pobočky. V Moskvě je to vidět na bankovních centrech, kde se objevují nápisy „Tato banka je zavřena, nebude poskytovat služby“.

Podle Centrální banky prováděly malé peněžní ústavy nebezpečné operace a teď nemají přístup k západním zdrojům. Ruské ústřední bance chybí zdroje, aby je dofinancovala, protože si kvůli sankcím nemůže dovolit půjčovat na západě, kde je možné jenom krátkodobé úvěrování do 30 dnů, což bankovnímu sektoru nevyhovuje.

Rusko také dlouhodobě uvažuje o tom, že se vyhne platebnímu systému SWIFT. Podle ruského prezidenta a ministra financí jde o zneužitelnou věc. SWIFT, který shromažďuje informace o platebních převodech, totiž sídlí ve Spojených státech. Rusové se domnívají, že by tyto informace mohly tamní rozvědky využít v neprospěch Ruska.

Do konce roku by proto chtěli vytvořit vlastní operační systém a platební kartu se jménem Mir, které by mohl být konkurencí takovým tržním vítězům jako je VISA či Mastercard. Otázkou ale zůstává, kdo v západním světě a v zemích třetího světa bude tyto karty přijímat.

Nezávisí totiž tolik na vůli vydavatele, ale na ochotě prodejců tyto karty přijímat například při běžném platebním styku.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme