Britové se s Francouzi dohodli na dalších opatřeních ke zlepšení situace s běženci v Calais

Pro boj s ilegální migrací má vzniknout společné britsko-francouzské kontrolní a velitelské centrum. To bude primárně bojovat s převaděčskými gangy, které těží z lidského neštěstí. To je jen jeden z bodů dohody mezi vládami Francie a Spojeného království. Jejím cílem je v první řadě zlepšit bezpečnostní, ale taky humanitární situaci ve francouzském přístavu Calais.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová se spolu se svým francouzským protějškem Bernardem Cazeneuvem vydala přímo k ústí Eurotunelu

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová se spolu se svým francouzským protějškem Bernardem Cazeneuvem vydala přímo k ústí Eurotunelu | Zdroj: Reuters

Společné policejní centrum vedené jedním Francouzem a jedním Britem má začít zcela nekompromisně pronásledovat převaděčské skupiny a všechny, kteří jim pomáhají.

Bezpečnostní audit policejních specialistů z obou zemí doporučí, kde je třeba ostrahu zlepšit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světlomety, psi a další nová bezpečnostní opatření budou bránit běžencům ve francouzském Calais dostat se do Británie. Více od Jiřího Hoška

Z dohody vyplývá, že britská vláda zaplatí v okolí Eurotunelu dodatečné oplocení, bezpečnostní kamery, světlomety a infračervenou technologii. Posílit se má bezpečnost nejen u ústí tunelu, ale taky hlouběji uvnitř tubusů.

V přístavu zas budou nasazeny dodatečné posily, včetně speciálně vycvičených psů, kteří mají lépe odhalovat přítomnost osob v přepravovaných kontejnerech.

Francouzská vláda se pak zavázala poslat do Calais další policisty. Británie dá k dispozici i tlumočníky z různých exotičtějších jazyků, ale hlavně bude Francii přispívat na letenky pro odmítnuté žadatele o azyl, aby se co nejrychleji vrátili do země původu.

Dnes bylo v Calais rušno hlavně na dálnici, kterou skupina ilegálních přistěhovalců zablokovala.

Řídící centrum Eurotunelu ve francouzském Calais | Foto: Reuters

Nešlo o velký počet běženců, ale když skupinka neuposlechla výzvy a místo neuvolnila, francouzská policie proti nim použila slzný plyn a obušky.

Uprchlíci, kteří se pokoušejí dostat do Británie, jsou dost vynalézaví, trasa přes Calais už není zdaleka jedinou.

Britská vláda proto také zahájila jednání s Nizozemskem a Belgií, aby tyto nové trasy včas podchytila. Převaděčské gangy totiž začaly imigranty pašovat i přes přístavy v těchto zemích, a stejně tak úřady bedlivě sledují situaci v Dunkerque.

Eurotunel (Eurotunnel) | Foto: Michal Jindra

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme