Vědci sestrojili mámu-bota. Testuje vlastní potomky, další generace vylepší

Výzkumníci z Cambridge a Curychu vyrobili robota, který umí nejenom vytvářet další malé stroje, ale sám je bez lidské pomoci i zdokonalovat. Nepředstavujte si ale žádnou mateřsky vyhlížející postavu, takzvaný máma-bot je totiž ve skutečnosti jen velké kovové rameno, které lepí dohromady menší plastické kostky s motory uvnitř. Ty se pak samy mohou rozpohybovat. Rameno pomocí kamery zjistí, kam se stroječek dostal, vybere ten nejúspěšnější a podle něj upraví další.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ultrarychlá robotická paže

Ultrarychlá robotická paže | Foto: Ecole Polytechnique Federale de Lausanne

Robot využívá principu Darwinova přirozeného výběru. Máma-bot vytvoří daný počet malých strojů, které sleduje při plnění úkolu. Ty nejvýkonnější nechá být, ty nejméně výkonné upraví podle vlastností svých kvalitnějších „sourozenců“. Poslední generace robotů tak byla schopná vykonávat úkoly dvakrát rychleji než roboti první generace.

Výhody takzvaného máma-bota popsal britské televizi BBC člen výzkumného týmu Luzius Brodbeck. „Vezměte si třeba roboty v továrnách, dělají dokola pořád jednu činnost. Jsou sice uzpůsobeni k tomu, aby pracovali lépe než lidé, ale my se snažíme vyrobit kreativnější roboty,“ řekl Brodbeck.

Další z vědců s úsměvem vyprávěl, že když se začal o roboty zajímat, byl zklamaný, že nefungují jako v jeho oblíbených filmech Star Wars nebo Star Trek. Proto začal vyrábět vlastní roboty. Zdůraznil, že to je skutečně velká nadsázka, která by se ale mohla za několik desítek let stát realitou.

Přístroje, na kterých vědci pracují, by se mohly v budoucnu uplatnit tam, kde není k dispozici lidská ruka a stroje musí zvládnout více úkolů nezávisle na člověku. Třeba na místech zasažených přírodní katastrofou nebo v oblastech vzdálených od civilizace.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme