Slovenští vyšetřovatelé zkoumají příčinu tragické srážky letadel s parašutisty

Slovenští vyšetřovatelé analyzují, proč se srazila dvě sportovní letadla plná parašutistů. Kolizi strojů nepřežilo sedm lidí, 31 parašutistům se podařilo z letadel vyskočit a otevřít včas padáky. Byl mezi nimi i jeden Čech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Slovensku se srazila dvě menší letadla, sedm lidí zemřelo

Na Slovensku se srazila dvě menší letadla, sedm lidí zemřelo | Zdroj: Reuters

Policisté a vyšetřovatelé leteckých nehod už od rána pročesávají kopcovitý a hustě zalesněný terén nad obcí Červený Kameň, kde se obě letadla zřítila.

Pomáhají jim také místní lidé. Trosky stroje napoví, co bylo příčinou pádu letounů.

Podle parašutistů, kteří nehodu přežili, do sebe Turbolety během stoupání narazily a jeden z nich přišel o ocasní část, druhý o křídlo. Sedm lidí nehodu nepřežilo a už je identifikovali jejich příbuzní.

Jeden ze strojů z dosud neznámých příčin urazil ocasní část druhého letounu a sám přišel o křídlo. Na palubě byl v tu chvíli i jediný Čech Michal Gromnica.

„Byly to vteřiny. Opravdu jsme byli rádi, že jsme stihli otevřít dveře a vyskákat,“ popsal.

Všichni čtyři piloti a tři parašutisté ale nehodu nepřežili. Leteckou show, na kterou trénovali rekordní tandemový seskok, už pořadatelé zrušili.

Úřady nabízí pomoc lidem, které nehoda postihla.

„Jsou tu psychologové profesionální i ze sdružení, které se tomu věnuje,“ řekl ministr vnitra Robert Kaliňák. „Připravuje se i identifikace, aby mohly být rodiny podrobně informované,“ dodal.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme