Techmania otevřela novou expozici z Estonska. Návštěvníky bere pod hladinu moře

Techmania Science Center v Plzni otevřelo novou interaktivní expozici s názvem Pod hladinou. V hale centra tak nově stojí osm kontejnerů pro lodní náklad, ve kterých se skrývá 14 interaktivních exponátů. Návštěvníci si mohou vyzkoušet například únik z potápějící se lodi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyzkoušet si útěk z potápějící se lodi nebo vytvořit tsunami, to je nově možné v plzeňské Techmanii

Vyzkoušet si útěk z potápějící se lodi nebo vytvořit tsunami, to je nově možné v plzeňské Techmanii | Foto: Martina Klímová | Zdroj: Český rozhlas

„Loď se potápí, což je vidět z naklonění a z toho, že blikají bezpečnostní světla. Děti se snaží utéct pryč, ale není to jednoduché,“ popsal část atrakce ředitel Techmanie Vlastimil Volák.

Expozice Pod hladinou vznikla jako společná výstava estonského námořního muzea a estonského science centra AHHAA, jehož zástupci do plzeňské Techmanie dorazili také.

„Exponát, který poukazuje na to, jak se využívají zejména plavební komory, je postaven tak, že návštěvník vidí všechny zajímavosti, komplikace, které obsahují. Je to jeden z nejkomplikovanějších exponátů, které tady máme,“ řekl jeden z estonských autorů expozice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Únik z lodi nebo tvoření vodních vírů. Plzeňská Techmania otevřela novou expozici

Ve velkých přepravních kontejnerech mohou lidé experimentovat se silami moře, vytvářet vlny, vodní víry, tsunami anebo řídit loď.

Prozkoumat vrak potopené lodi, hledat námořní miny nebo kotvu je pak možné díky podvodnímu robotovi.

Expozice Pod hladinou bude v plzeňské Techmanii přístupná do konce roku.

Martina Klímová, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme