Řecká vládní Syriza se rozpadla, 25 zákonodárců založí novou stranu

Z řecké vládní strany dnes vystoupilo 25 zákonodárců ultralevicového křídla. Poslanecké mandáty ale nesloží, chtějí založit novou stranu pod názvem Lidová jednota (Popular Unity).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odstupující řecký premiér Alexis Tsipras

Odstupující řecký premiér Alexis Tsipras | Zdroj: Reuters

Radikálnější členové vládní strany Syriza už dříve ostře vystoupili proti úsporným krokům, které chce vláda zavádět výměnou za další zahraniční půjčky.

Podle spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Soni Dorňákové Stamu propagují odchod z eurozóny a návrat k bývalé národní měně drachmě.

Řecký parlament přijal minulý týden podmínky třetího záchranného programu. Hlasování ale opět ukázalo neshody ve vládní straně Syriza.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecká vládní Syriza se rozpadla, 25 poslanců založí novou stranu. Podrobnosti má spolupracovnice ČRo v Řecku Soňa Dorňáková Stamu

Kabinet při něm odmítla podpořit téměř třetina poslanců Syrizy a dohodu se podařilo schválit jen s pomocí opozice.

Řecký premiér Alexis Tsipras následně podal demisi. Vyjednáním podmínek nového záchranného programu podle něj vláda vyčerpala svůj mandát a Řekové teď musí znovu rozhodnout, kdo má zemi vést dál.

Důvodem jeho rezignace je ale zřejmě právě také to, že ztratil podporu ve vlastní straně Syriza.

„Drazí Řekové. Bojovali jsme za to, abychom zůstali věrní našim slibům. Vyjednávali jsme tvrdě, vytrvale a dlouho. Stáli jsme proti nátlaku a vydírán. Ale z řecké otázky jsme udělali otázku mezinárodní," řekl Tsipras.

Šéf řecké opozice Meimarakis má pověření sestavit novou vládu

Číst článek

Novou vládu se pokusí sestavit předseda řecké opoziční strany Nová demokracie Evangelos Meimarakis. Mandát už dostal od prezidenta Prokopise Pavlopulose.

„Jako vůdce budoucí většinové strany považuji za svou politickou povinnost a odpovědnost vyčerpat všechny možnosti, které nám dává stávající parlament, abychom měli představu o tom, co se dá dělat po příštích volbách,“ řekl šéf řecké opozice.

Vůdce opoziční Nové demokracie Evangelos Meimarakis (vlevo) se dnes dopoledne sešel s prezidentem Prokopisem Pavlopulosem | Foto: Reuters

Pokud Meimarakis neuspěje, předpokládá se, že prezident jmenuje úřednickou vládu, která zemi do předčasných voleb povede.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecký premiér Tsipras rezignoval, lídr opozice se pokusí sestavit vládu. Strana Syriza se rozpadla. Komentuje politolog Thomas Kulidakis

Podle řeckých médií by se mohly konat 20. září, termín ale stanoví hlava státu. Dalším z možných termínů je také 27. září.

Úřednický kabinet má pak podle ústavy do té doby řídit předsedkyně Nejvyššího soudu.

„Pro samotného Tsiprase je jednodušší jít k předčasným volbám. Přestože provedl politický a ekonomický kotrmelec a odstoupil od svých slibů a výsledku referenda, tak zůstává stále velmi populární,“ vysvětluje politolog a publicista Thomas Kulidakis s tím, že Tsipras má velkou šanci volby opět vyhrát.

Podle něj by se tak mohl vypořádat s rebely ve vlastní straně a zároveň potvrdit svůj mandát.

Řecký premiér Alexis Tsipras | Foto: Reuters

Soňa Dorňáková Stamu, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme