Omluva nikdy není zbytečná, vzkazuje českým komunistům v den výročí okupace filozof

21. srpen 2015

Dnes uplynulo 48 let od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Jak se po více než čtvrt století života ve svobodě díváme na tyto události?

Jak ve skutečnosti zní omluva komunistů za posrpnový vývoj, pokud vůbec nějaká existuje? Měli by si čeští komunisté vzít příklad z Wojciecha Jaruzelskiho, který se za svou komunistickou kariéru omluvil?

„KSČM vznikla jako strana, které se oddělila od původní KSČ,“ uvedl v pořadu Pro a proti poslanec a místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš.

Ten zdůraznil distancování nové komunistické strany od zneužívání moci minulým režimem, včetně událostí posrpnového období.

„Určitě nehodláme začlenit omluvy do stranického rituálu, nechceme se omlouvat neustále, ale je důležité, jak onu distanci od KSČ zastáváme,“ dodal komunista.

S tím, že srpnová invaze byla kromě jiného i porušením mezinárodního práva, politik souhlasí.

„I dnes se nerespektuje mezinárodní právo, kdy geopolitika, mocenské zájmy jsou nejsilnější, mezinárodní právo trpí v koutku, a to není v pořádku,“ upozornil Jiří Dolejš.


Dolejš: „KSČM nejenže vyřkla omluvu za zneužívání moci, ale konstatovala, že invaze ze srpna 1968 nepomohla ani věci socialismu, že ho zdiskreditovala, spousta lidí se od této ideje odvrátila… Nemyslím si, že Karel Marx byl pouhý autoritář, pokud chtěl ze společnosti odstranit nerovnost a vykořisťování. O sociální rovnost usiloval, ale jinak než katoličtí socialisté. Socialismus bez autoritářských odchylek je pro mě vizí sociálně spravedlivé společnosti.“

Filozof a bývalý politik Daniel Kroupa je přesvědčen, že pouhé distancování se od minulosti nestačí. „Tak snadné by to být nemělo, rituál omluv není zbytečný rituál,“ namítl.


Kroupa: „Demokratické Německo se nepřetržitě omlouvá za zločiny, které spáchal nacistický režim… Ti, kteří se dostatečně neomluvili, mají pokušení zločin spáchat znovu, jako nyní Rusko na Ukrajině a jinde… To, o co šlo KSČ i Sovětskému svazu, bylo vytvořit absolutní, nikým nekontrolovatelnou moc, se kterou chtěla prosazovat své mocenské cíle. To se realizovalo nejen v Československu, ale na celém světě, a důsledkem toho byla studená válka.“

Podle něj komunistická strana Československa před listopadem 1989 poškodila, pronásledovala a spáchala velké zločiny lidem, z nichž mnozí stále žijí a jejich děti dále nesou břímě perzekuce.

Na místě by byla i omluva vůči vlastním členům strany, jako například těm, které strana v 50. letech perzekvovala a jejich přeživším blízkým, soudí Kroupa.

„Pokud má strana významnou část členské základny společnou s tou předlistopadovou a má společné i jméno, pak by měla nést i břemeno omluvy,“ tvrdí filozof.

K cílům komunistické ideologie filozof doplnil, že komunismus neměl být sociálně spravedlivou společností, tento termín se poprvé objevil v katolické encyklice, ale společností, ve které o žádnou spravedlnost už není třeba usilovat, protože je všeho dostatek a všechno zadarmo.

„Spravedlnost je rozdělování věcí rovným dílem, a o to komunismus neusiloval,“ připomněl Daniel Kroupa.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio