Ruský aktivista protestoval v Moskvě proti okupaci Československa

Moskva dnes zažila ojedinělý protest proti okupaci Československa před 47 lety. Ruský aktivista Vladimír Špitaljov před budovou českého velvyslanectví polil vodkou a spálil sovětskou vlajku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivista pálí sovětskou vlajku na protest proti okupaci ČSSR

Aktivista pálí sovětskou vlajku na protest proti okupaci ČSSR | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Aktivista přišel před českou ambasádu v Moskvě s heslem Promiňte za rok 1968.

Vydal také své prohlášení, ve kterém napsal, že současná ruská vláda bohužel znovu začala ospravedlňovat agresivní krok Sovětského svazu v srpnu 1968. Policista se ho pokusil zadržet, ale Vladimirovi se podařilo utéci.

Ruská média přešla 47. výročí okupace Československa mlčením. Letošní výročí sice není kulaté, ale to podle zpravodaje Českého rozhlasu v Moskvě asi nebude jediný důvod, proč se dnes v Rusku o srpnu 1968 moc nemluví.

Přehrát

00:00 / 00:00

O invazi vojsk Varšavské smlouvy se v Rusku příliš nemluví. Více od tamního zpravodaje Českého rozhlasu Martina Dorazína

„Odhadujeme, že v době konfliktu na Ukrajině to ruská média nechtějí nějak zdůrazňovat, aby si z toho diváci nevyvodili jisté paralely,“ poznamenává zpravodaj.

Ruská státní televize nedávno odvysílala skandální dokument, který se prakticky vrací k sovětské interpretaci srpnových událostí. Potlačení Pražského jara autoři dokumentu zdůvodnili jako nutný krok k odvrácení vpádu vojsk NATO do Československa.

„Stále více lidí se k této tezi přiklání, už proto, že se neobjevují žádné jiné oficiální informace v největších médiích. Takže Rusové se vracejí zpátky k pohodlnému vysvětlení, že za všechno v roce 1968 a koneckonců i dnes může Západ, který se chová agresivně,“ doplnil Martin Dorazín.

Dnešní ojedinělý protest proti okupaci Československa v Moskvě | Foto: Martin Dorazín

Martin Dorazín, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme