Tsipras žene Řecko za pouhých osm měsíců potřetí k volbám

„Každé volby jsou velkou sázkou s neznámým výsledkem a teprve výsledky nečekaně ohlášených zářijových předčasných voleb v Řecku ukážou, zda premiér Alexis Tsipras udělal dobře. Chce opravdu získat silný mandát voličů, anebo jen taktizuje, protože se bojí nést zodpovědnost za těžká rozhodnutí?“ ptá se v komentáři řecký konzervativní deník Kathimerini.

Pokud platí první možnost, premiér se bude snažit zlepšit postavení Řecka v Evropské unii. V druhém případě země opět skončí v již známé slepé uličce.

„Za daných okolností nelze než doufat, že volby přinesou uklidnění. Optimismus však není na místě,“ míní deník Kathimerini.

Tsipras se už v referendu 5. července obrátil na lidi s prosbou o pomoc, aby po pár dnech výsledky všelidového hlasování zcela ignoroval.

Nejspíše se tedy i nyní rozhodl pro dramatické gesto, aby unikl z patové situace, a svou osobní svízelnou pozici povýšil na záležitost celonárodního významu.

„Nechutí podpořit některého z prezidentských kandidátů přece už v lednu vyvolal pat. To on tehdy dohnal zemi k volbám. Po nich se octl v ekonomické slepé uličce. Nezdá se, že by třetí volby za osm měsíců svědčily o dobrém politickém managementu,“ hněvá se deník.

Čtěte také

Tsiprasův boj s věřiteli dovedl zemi na pokraj bankrotu a odchodu z eurozóny. Když premiér pochopil, že ekonomická katastrofa padne na něj, obrátil o 180 stupňů, což jej vehnalo do konfliktu se členy vlastní strany a ztrátě parlamentní většiny.

Měl však možnost vládnout bez bývalých soudruhů a s tichou podporou opozičních stran. Mohl vytvořit širokou „evropskou“ frontu z několika stran a protlačit požadavky věřitelů. Rozhodl se však z této pasti opět uniknout volbami.

Prezidentu Prokopisovi Pavlopulosovi při předávání rezignace řekl, že ekonomické stability bylo dosaženo a nyní je na čase zjednat stabilitu politickou.

„Pokud ale někdo věří, že opakovaným volebním rozstřelem něčeho dosáhne, zřejmě ekonomickou krizi Řecka vůbec nechápe,“ končí Kathimerini svůj komentář.

Také řecký zpravodaj BBC Chris Buckler se v komentáři podivuje, jakou proměnou Tsipras prošel za osm měsíců.

„Vyhrál s příslibem, že zruší úsporná opatření a uleví Řekům v každodenním strádání. Nyní je bude ve volbách žádat o hlasy, aby mohl dál škrtat ve výdajích a zvyšovat daně. To vše proti vůli tvrdého levicového křídla v Syrize. Jen tím prohloubí politickou nejistotu – ale na tu tady v Aténách začínají být už všichni zvyklí,“ konstatuje korespondent BBC.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio