V boxu musíte nechat energii soupeřova úderu plynout. Když jí jdete naproti, bolí to ještě víc

21. srpen 2015

Láska Pavla Fejta k bojovým sportům začala krátce po revoluci. „To byly první filmy jako Karate Kid, Americký Ninja a Karate Tiger, tak jsme do sebe začali s bráchou bušit, nic moc organizovaného tady nebylo, bylo tady karate, tak jsme začali chodit do karate. Až později, až jsem trochu vyspěl, tak to byl kickbox, ale na začátku to byla klukovina. Začalo to klukovinou,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni zakladatel Gauner boxing clubu a trenér Pavel Fejt.

Jednička pro kluky byl Bruce Lee. „Rocky Balboa byl blbec, že jo. Ten dostával pořád do držky. Ale časem se to pochopitelně změnilo, on sice byl bitý, ale byl velká hvězda a byl opravdu skvělý,“ směje se Pavel Fejt a dodává, že styl filmového hrdiny Rockyho není úplně ideální, hlavně v prvním díle.

Musíte se srovnat s bolestí od toho druhého

„To je boxování bez obrany, Rocky Balboa byl bijec, který byl absolutně bez obrany, pak se to trošku učil od Apolla Creeda, ale box je něco jiného. My boxeři se na ten film rádi koukneme, je to skvělý, motivační, ty tréninkové scény jsou pěkné a každý baletka v Národním divadle zná Rockyho,“ pokyvuje hlavou zakladatel Gauner boxing clubu na Vysočině Pavel Fejt.

Všechny sporty jsou podle Pavla Fejta podobné. „Je potřeba hodně soustředění, výkon, ale tady to bolí. Tady se musíte srovnat s bolestí od toho druhého. On vám předává nějakou energii ať do obličeje nebo do těla, a vy musíte umět tu energii nechat plynout, protože když jí jdete naproti, to je jako když se srazí dvě auta a bolí to ještě víc. Eliminovat tu bolest, to je to umění,“ vysvětluje Pavel Fejt.

Jak se připravit na bolest? Nijak, musíte se nechat otlouct

Boxer Pavel Fejt

Existuje nějaký způsob, jak se na bolest při boxu připravit? „Není, to se musíte nechat otlouct,“ usmívá se trenér bojových sportů a dodává, že možná z toho důvodu je při boxu důležitá psychika. „Musí být klidná hlava, když má člověk horkou hlavu, tak dělá spoustu chyb. K tomu je důležitá nějaká technika, protože jinak se dělají fauly a fyzička, ta v tom sportu musí být. Bez fyzičky si v dnešní době nezaboxujete.“

V Gauner boxing clubu boxují i děti. „Bereme osmileté, desetileté, ale vůbec nemají kontakt, že by se mlátili, vůbec. Všechno je to nácvik, do pytlů, každá rána do hlavy je zbytečná. Necháváme to až ke dvanáctému nebo čtrnáctému roku. Absolutně je chráníme a mají tak lehké sparingy, že si vůbec neublíží, že nemají ani modřinu.“

Tréninky musí být zábava, ale v boxerských rukavicích

Všechno je to hra. „Musíte je zabavit, samozřejmě dát jim rukavice, protože, když dělají box, nebudou bez rukavic. Oni se cítí jako boxeři, ukážete jim nějaké techniky a jsou tam hry na babu například. Kontaktní hry, aby měli odhad vzdálenosti, aby se uměli pohybovat v bojovém postoji, aby měli kompletní přehled o prostoru, protože boxují v ringu. Oni si musí všímat věcí kole sebe, nemohou se dívat pouze na soupeře,“ popisuje žákovské tréninky v Gauner boxing clubu jeho zakladatel Pavel Fejt.

Gauner boxing club má pobočky v Jihlavě, v Pelhřimově a v Telči. Kromě boxu se trenéři věnují kickboxu, thaiboxu a také zápasům MMA.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio