V bývalé věznici v Drahonicích vznikne zařízení pro uprchlíky. Obec to odmítá

Bývalá věznice v Drahonicích na Lounsku se promění na zařízení pro uprchlíky. Obec Lubenec, pod který Drahonice spadají, s tím ale nesouhlasí. Petici proti záměru ministerstva vnitra podepsalo už více než dvanáct stovek místních. Podle místního starosty se ale rozhodnutí ministerstva stejně neubrání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení - ilustrační foto

Vězení - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Nejsme proti věznici, ale jsme proti tomu, že k nám vozí lidi, kteří jsou třeba nemocní a zatáhnou sem nemoci. Bude se krást, protože ti lidé nemají prostředky z čeho žít,“ tvrdí Pavel Horn, který má dům hned v sousedství areálu bývalé věznice v Drahonicích.

V rodinném domě naproti věznici žije paní Holá. I ta má z příchodu uprchlíků obavy. Bojí se, aby ji náhodou uprchlíci neokradli.

Lidé z Drahonic, Lubence a okolních obcí proto podepsali petici, v níž odmítají umístění uprchlíků do areálu bývalé věznice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z bývalé věznice v Drahonicích bude zařízení pro uprchlíky. Místní obyvatelé proti tomu podepisují petici. Na místě natáčel Jan Beneš

„Petice vznikla na minulém mimořádném zastupitelstvu. Podpisy jsme sbírali necelých deset dnů a sešlo se jich asi dvanáct set. Myslím, že kdybychom v tom pokračovali, tak by dále přibývaly, protože jsem se ještě nesetkal s názorem, že by tady ty uprchlíky někdo chtěl,“ vysvětluje nezávislý starosta Lubence Jiří Chaloupecký.

Do malé obce na pomezí Ústeckého a Karlovarského kraje dnes přijeli i zástupci ministerstva vnitrav čele s prvním náměstkem ministra Jiřím Nováčkem.

„Vysvětlili jsme jim, jaké okolnosti by otevření tohoto zařízení doprovázely, jaké prostředky finanční bychom museli věnovat a o jaký typ zařízení půjde. To znamená uzavřené, zajišťovací zařízení pro cizince,“ řekl Nováček.

Vídeň a Praha se dohodly na dalších společných policejních hlídkách u hranic

Číst článek

Jinými slovy, půjde o zařízení, ze kterého uprchlíci nebudou mít možnost vycházet. Půjde o velmi podobný režim, jaký platil v bývalé věznici. Včetně ostrahy, žiletkových drátů a kamerového systému.

Podle nezávislého starosty Lubence Chaloupeckého nemá obec šanci se záměru ministerstva vnitra ubránit: „Nám stejně nic jiného nezbývá. My to tady budeme muset strpět, protože těch uprchlíků přibývá a my s tím nic nenaděláme.“

Ministerstvo vnitra posílí o deset policistů jednotku v blízkých Podbořanech. Jedna hlídka bude navíc 24 hodin k dispozici v Drahonicích a Lubenci. Kdy do Drahonic přijdou první uprchlíci, ale zatím není jasné.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme