Čech Bártů šéfuje britskému modernímu pětiboji, začínal na statku v Chabrech

Má 2 medaile z olympijských her a už dlouhá léta sklízí taky jeden trenérský úspěch za druhým. Legenda českého moderního pětiboje Jan Bártů navíc prorazil v cizině. Držitel dvou medailí z olympijských her v Montrealu v roce 1976, je teď už 17 let šéftrenérem britského moderního pětiboje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Bártů

Jan Bártů | Foto: Jiří Hošek

„Mám velice dobré vztahy s českými sportovci i trenéry. Každému přeju ten největší úspěch. Když závodíme proti sobě, každý si hlídá svoje. Ale náš sport je velká rodina. Každý zná každého a řevnivost je trošku jiné rodině,“ vysvětluje Jan Bártů.

Bývalý český reprezentant není jen duchovním otcem současného, mimochodem velmi úspěšného, britského moderního pětiboje, ale také národního tréninkového centru na univerzitě v Bathu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Minulost i budoucnost modedrního pětiboje probral s Janem Bártů zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Jde o obrovský kontrast oproti době před 40 lety, kdy se Jan Bártů připravoval na olympiádu v improvizovaných podmínkách v Dolních Chabrech.

„Měli jsme tam statek, který jsme si vlastnoručně přebudovali na provizorní tréninkové středisko, odtud pochází naše medaile. Byl tam Jirka Adam, který tu soudcuje. Dál Bohumil Starnovský či Petr Vyskočil,“ vzpomíná na skromné začátky.

„Sport se pohnul do jiné úrovně, zvláště po uvedení jednodenního formátu a kombinovaného závodu, kdy střelba a běh probíhají současně,“ ví trenér, který ale způsob zavádění novinek, spolu například s Davidem Svobodou, tvrdě kritizoval.

Změnu pravidel a způsobu závodění totiž doprovázely problémy s laserovými zářiči. „S laserovou technologií jsou potíže. Pravděpodobně bude budoucností i pro střelce, ale potřebuje ještě hodně vývoje a testování.“

Další změny? Spíš dotáhnout nedostatky

„Jako sport jsme se rozhodli jít touto cestou. Důvodem je zachovat se v olympijském program a dokázat MOV, že jsme sport, který žije s dobou,“ říká dvojnásobný medailista z olympijských her v Montrealu 1976.

Sotva oschl inkoust na nových pravidlech moderního pětiboje, už se objevují další návrhy na vylepšení atraktivního sportu. Ústřední trenér britského moderního pětiboje ale doufá, že skutečně radikálním změnám je aspoň na pár let konec.

„My všichni, ať už závodníci nebo trenéři, cítíme, že bychom měli zabrzdit, zakonzervovat současnou situaci a dotáhnout nedostatky před tím, než se začnou zařazovat změny,“ přemýšlí Jan Bártů.

Jiří Hošek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme