Egyptský soud uložil doživotí šéfovi egyptského Muslimského bratrstva Badímu

Vůdce egyptského Muslimského bratrstva Muhammad Badí dostal další doživotní trest vězení. Informovala o tom agentura DPA. Badí byl již v jiných procesech odsouzen třikrát k trestu smrti a pětkrát na doživotí, nynější líčení se týkalo útoku na policejní stanici ve městě Port Saíd, kde zahynulo pět lidí. Dnešní verdikt není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stoupenci Muslimského bratrstva u soudu v Káhiře

Stoupenci Muslimského bratrstva u soudu v Káhiře | Zdroj: Reuters

Badí byl souzen spolu s dalšími členy bratrstva, které soud uznal vinné za účast na útoku, případně za výzvy k němu. Doživotní trest vězení dostaly desítky lidí, mnozí byli souzeni v nepřítomnosti.

Nynější proces souvisí s násilím, které se v zemi rozpoutalo po předloňském svržení prezidenta Muhammada Mursího. Jeho stoupenci tehdy začali protestovat na mnoha místech zejména v egyptské metropoli.

Bezpečnostní složky následně jejich demonstrace násilně rozehnaly. Jen při vyklízení protestního tábora u mešity Rábaa al-Adavíja zahynulo 817 lidí.

Mursího příznivci v reakci na to zahájili útoky, zejména na policejní stanice a kostely. Jednou z přepadených byla i policejní stanice v Port Saídu, kde zahynulo pět lidí.

Muslimské bratrstvo převzalo vládu nad Egyptem v roce 2011, kdy revoluce svrhla tehdejšího prezidenta Husního Mubaraka. Do té doby bylo v Egyptě Muslimské bratrstvo jako politická strana zakázáno.

Po Mubarakově pádu však bylo nejlépe zorganizované ze všech opozičních skupin a s přehledem vyhrálo volby. Prezidentem se roku 2012 stal jeho kandidát Muhammad Mursí. Zemi vedl podle zásad islamistů, což vedlo k četným protestům liberálních Egypťanů.

Armáda v roce 2013 svrhla Mursího a proti bratrstvu, které proti tomuto kroku protestovalo, rázně zakročila. Teď je skupina v Egyptě řazená k teroristickým organizacím, tisíce jejích členů a stoupenců jsou ve vězení a při procesech padají vysoké tresty.

ČTK, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme