Ve washingtonské zoo přišla na svět pandí dvojčata

Američtí chovatelé vzácné pandy velké mají nový přírůstek. V zoologické zahradě ve Washingtonu se 17leté samici Mei Xiang po umělém oplodnění narodila dvě živá mláďata. Jejich pohlaví ošetřovatelé zatím nezjistili. Na unikátní přírůstek čekaly přímo v zoo desítky nadšených příznivců pand.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mládě pandy velké se narodilo ve washingtonské zoo

Mládě pandy velké se narodilo ve washingtonské zoo | Zdroj: ČTK

Susan Pallová se na pandí rodinu přišla podívat s vnučkou až z 1600 kilometrů vzdáleného Arkansasu a měla podle svých slov velké štěstí. Pandy velké v zajetí rodí jen zřídka.

První potomek se hlasitě projevuje, což je podle vedení zoo výborné znamení. K velkému překvapení všech samice Mei Xiang o několik hodin později porodila další medvídě.

Jedno z mláďat pak museli ošetřovatelé podle pravidel pro chování dvojčat odebrat a umístit do inkubátoru. Novorozená medvíďata pand velkých měří jen pár centimetrů, jsou slepá a nemají zuby.

 

ICYMI: Giant panda Mei Xiang gave birth at 5:35pm. Chief vet Don Neiffer says cub is vocalizing well and Mei is a great...

Posted by Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute on 22. srpen 2015

Mei Xiang už dříve porodila dvě živá mláďata, samečka Tai Shan v roce 2005 a samičku Bao Bao v roce 2013. Tehdy porodila i další mládě, také samičku, ale dvojče přišlo na svět už mrtvé.

Mei Xiang byla tentokrát uměle oplodněna směsí spermií dvou samců pandy velké, čínského samečka Chuej-chuej a Tian Tiana z washingtonské zoo.
Panda velká patří mezi nejohroženější živočišné druhy. Jejich přirozeným domovem je několik horských hřebenů v centrální Číně.

V současnosti jich podle dostupných informací ve volné přírodě žije kolem 1600, dalších asi 300 jich je v zajetí, převážně v Číně. Pro pandy je typická velmi slabá porodnost.

Mei Siang - 17letá pandí medvědice z washingtonské zoo má porodit mládě nebo mláďata kdykoli od konce srpna do poloviny září | Foto: Reuters

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme