Mezikontinentální lety už nejsou přepychem. Díky levné ropě a konkurenci

Ceny zaoceánských letenek i nadále zlevňují. Vycestovat do Spojených států nebo třeba do Asie tak nemusí být výsadou manažerů. Na jedné letence je možné uspořit i několik tisíc korun. Hlavním důvodem jsou nízké ceny ropy, ale taky čím dál tím větší konkurence ze strany asijských leteckých společností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čekání na odlet

čekání na odlet | Foto: Jan Rosenauer

Ještě před pár lety stály letenky do Spojených států amerických přes 20 tisíc korun. Dnes taková cesta vyjde i o polovinu levněji.

„V současné době kdybychom porovnaly například přímý let do New Yorku z Prahy, tak v loňském roce určitě cena začínala někde okolo 15 tisíc korun. V současné době se dá letenka pořídit okolo 12, 13 tisíc korun,“ říká zástupkyně českého prodejce letenek Věra Janičinová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zaoceánské destinace jsou dostupnější, ceny letenek padají. Informuje Martin Balucha

Rozdíl v cenách letenek mezi západním a východním americkým pobřežím se pohybuje kolem 3 tisíc korun.

Levněji se létá i na druhou stranu zeměkoule. Například do asijského Bangkoku se lidé dostanou už za 13 tisíc korun. Letenky na Blízký východ, například do Dubaje, jsou ještě levnější.

„Před třemi lety ceny letenek do Dubaje přesahovaly 10 tisíc korun. Teď se běžně prodávají kolem 6, 7 tisíc korun,“ uvádí Jan Osúch z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Vliv asijských leteckých společností roste

Nízká cena ropy je jedním z hlavních důvodů, proč letenky v posledních letech zlevňují, vysvětluje finanční analytik Tomáš Menčík. „Aktuálně mírně klesají ceny letenek kvůli tomu, že je velmi levná ropa.“

Dalším důvodem je narůstající konkurence mezi leteckými společnostmi. V poslední době se daří hlavně asijským aerolinkám. Posilují zejména v Indii a v Číně.

„Za nějakých 15 let by se každá z těchto zemí mohla stát větším hráčem, než jsou USA,“ doplňuje analytik.

Experti odhadují, že nízká cena ropy bude i nadále zlevňovat letenky. A ceny srazí i větší konkurence mezi aerolinkami.

Čeští turisté odlétají do Řecka | Foto: Filip Jandourek

mkp, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme