Krejčíř si vyslechne první rozsudek. Celkem jihoafrické soudy řeší čtyři jeho kauzy

Případ Radovana Krejčíře je nejrozsáhlejší, který jihoafrická policie v moderní historii vyšetřovala. Tvrdí to generálporučík Solomon Makgale, podle kterého tak mohou soudní líčení s uprchlým Čechem trvat až 15 let. Zítra si Krejčíř vyslechne první rozsudek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu. 2. 12. 2013

Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu. 2. 12. 2013 | Foto: Robert Mikoláš

Radovan Krejčíř je obviněn z únosu, mučení a pokusu o vraždu bratra drogového dealera, který údajně zmizel i s 25 kilogramy pervitinu, které údajně pro českého podnikatele převážel.

Podle pozorovatelů i novinářů jsou šance na odsouzení, respektive osvobození, padesát na padesát.

Policie i Krejčířovi obhájci jsou optimisticky naladění. Vyšetřovatelé tvrdí, že mají dostatek jasných důkazů. Podle obhajoby zase neexistuje přímý důkaz o údajných zločinech Radovana Krejčíře.

I on sám vystupuje velmi uvolněně, ve čtvrtek a v pátek při projednávání jeho žádosti o propuštění na kauci se dokonce usmíval. Roli však může hrát i postoj soudce k oběma stranám, dost kriticky se totiž dívá jak na svědčící policisty, tak i na Krejčířovu obhájkyni.

Krejčíř se mohl podílet až na 20 vraždách, řekl pro ČRo generálporučík jihoafrické policie

Číst článek

Krejčíř zatím čelí obžalobě ve čtyřech projednávaných případech, zároveň usiluje o propuštění na kauci. Že by se dostal v příštích dnech na svobodu, v případě osvobozujícího verdiktu, je málo pravděpodobné.

Je totiž obviněn z dalších, mnohem závažnějších zločinů, včetně plánování vraždy i spáchání několika vražd. Podle vedení jihoafrické policie je dokonce zapleten celkem do dvaceti vražd.

Jeden z nejmenovaných zdrojů blízkých vyšetřování dokonce uvedl, že právě kvůli tak závažným obviněním se Krejčíř snažil dostat na svobodu. Údajný chystaný útěk z vězení, do kterého se měli zapojit i lidé z České republiky, prý ale policie překazila.

Krejčíř bojuje o propuštění na kauci, rozhodnutí padne za několik dní

Číst článek

Jihoafrická policie chce také obvinit Krejčířova staršího syna Denise, jak v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl Solomon Makgale z vedení jihoafrické policie.

Denis Krejčíř hrál podle něj určitou roli při zavraždění podnikatele libanonského původu Sama Issy. Ten byl v říjnu 2013 zastřelen více než 30 ranami a z jeho vraždy byl obviněn Radovan Krejčíř a další tři lidé.

Vyšetřovatelé by rádi vyslechli jako svědkyni i Krejčířovu manželku, která stejně jako syn Denis pobývá v České republice.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme