V Hrádku na Rokycansku varuje starosta obyvatele před povodněmi SMS zprávou

Už mnohokrát zatopila brdská řeka Klabava domy v Hrádku u Rokycan. Každý prudký nebo delší déšť proto tamní obyvatele děsí. Na povodňové nebezpečí je upozorňuje obecní rozhlas nebo sirény. Už několik let ale město využívá také speciální varovný systém. Blíží-li se povodňová vlna, dostávají obyvatelé od starosty SMS zprávu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon (ilustrační snímek)

Mobilní telefon (ilustrační snímek) | Foto: Jan Vašek, Fotobanka Pixabay

„Třetí stupeň povodňové aktivity od 6 do 6:20. Dnes setrvalý stav, 183 centimetrů, zatím bez výrazného nebezpečí. Situace je monitorována. Perlík, starosta.“

Takovou zprávu dostali lidé na jaře při poslední velké vodě od starosty Hrádku Jaroslava Perlíka zvoleného za nezávislé.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Hrádku na Rokycansku dostávají obyvatelé v případě ohrožení nebo povodní varovné SMS od starosty

Užitečnou informaci do mobilu dostali všichni, kteří o to radnici požádali. Varovný systém umožňuje posílat různé zprávy různým skupinám lidí, jinou zprávu tak dostali zastupitelé a něco jiného si přečetli hasiči:

„V případě stavu vody 195 centimetrů budeme instalovat protipovodňovou stěnu, sraz na základně.“

Že Klabava spolu s umělým náhonem pravidelně lidem nahání strach se během suchého léta zdá nepochopitelné. Z divoké brdské řeky se stal potůček. Paní Zdeňka Zichová bydlí ale trvale v chatce u řeky a o její ničivé síle ví své. I proto před lety požádala radnici o varovné sms zprávy.

„Ta voda jde hodně rychle nahoru. Stačí, když se to zvedne o půl metru, tři čtvrtě a už nám okamžitě na info jede varování první stupeň, začíná se zvedat voda. Jak to jde na louku, to už strachy nevidíme,“ popsala Zichová.

Někteří lidé u řeky dodnes o varovné zprávy nepožádali, Zdeňka Zichová si ale službu pochvaluje.

„Je to hodně užitečné, protože bychom včas stačili odtahat věci třeba nahoru do patra nebo co nejvíc věcí odvozit,“ vysvětlila.

Bezplatné varovné SMS zprávy rozesílá v současné době starosta asi na 200 telefonních čísel.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme