Atentátník Breivik bude za mřížemi studovat politologii, přijala ho univerzita v Oslu

Před třemi lety rozhodla norská justice v jednom z nejsledovanějších případů své historie. Tamní soud poslal do vězení atentátníka Anderse Breivika, který během jediného dne zabil 77 lidí. Teď si masový vrah odpykává 21letý trest za mřížemi a zřejmě se tam i učí. Letos se totiž úspěšně přihlásil na univerzitu v Oslu a bude studovat politologii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norský ostrov Utöya. Vzpomínka u mola, odkud přijel Breivik

Norský ostrov Utöya. Vzpomínka u mola, odkud přijel Breivik | Foto: Robert Mikoláš

„V Norsku neexistuje nařízení, které by zakazovalo kriminálníkům studovat. Učí se u nás spousta vězňů. Když chceme mít náš systém postavený na zákonech, je důležité, aby si před nimi byli všichni rovni. A to i v případě, že jde o Anderse Breivika,“ říká šéf katedry politologie Dag Harald Claes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Norský atentátník Anders Breivik se stal studentem univerzity v Oslu. Detaily od Pavlíny Nečáskové

Tvrdí přitom, že nezaznamenal žádné negativní reakce proti Breivikově přijetí ani u profesorů, ani u studentů, třeba jako jsou Casper a Monika.

"Samozřejmě, že ho nikdo z nás nemá rád. Kdyby se mělo rozhodovat jenom podle pocitů, asi bychom se všichni shodli na tom, že by měl raději shnít ve své cele než studovat. Ale z hlediska principu tomu rozumím," říká Casper.

„Každý má právo vzdělávat se nehledě na to, co provedl. Ale přiznávám, že je to pro mě trochu znepokojivé," dodává Monika.

Anders Breivik na konci července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, jež připravila o život osm lidí. Krátce poté postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. O rok později ho soud za terorismus poslal na 21 let do vězení, což je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit. Breivikův pobyt za mřížemi ale může být prodlužován až na doživotí.

Pravicový extrémista Breivik bude studovat ze své cely. Musí si nakoupit učebnice a není jisté, jestli bude mít přístup k internetu. Univerzita má pro vězně speciální program.

„Máme u nás speciálního zaměstnance, který za celou fakultu komunikuje s vězni. Nikdo jiný ze studentů nebo z profesorů je kontaktovat nemůže. A podobně je to i se zkouškami. Pošleme Breivikovi zadání a on doplní odpovědi nebo třeba napíše esej. Všechny jeho práce ale budou anonymní," vysvětluje Dag Harald Claes.

Anders Brevik se z vězení stát bakalářem nemůže. Některé předměty vyžadují jeho přítomnost přímo na univerzitě. Program by tak mohl dokončit, až si odpyká 21letý trest. Ten mu ale norský soud může ještě prodloužit.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme