Cestovní kanceláře stále častěji nabízejí hotely bez dětí. Češi si je oblíbili

Zájem o klidné dovolené, kam mají děti vstup zakázán, u Čechů roste. Podle Asociace cestovních kanceláří je poptávka po takových zájezdech čtyřikrát vyšší než před pěti lety. Mezi nejvyhledávanější patří hotelové resorty v Karibiku, turisté míří i do jižní Evropy. V Česku ale podobné hotely nebo restaurace bez dětí oficiálně být nesmějí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ne každý má na dovolené pochopení pro dětský povyk (ilustrační foto)

Ne každý má na dovolené pochopení pro dětský povyk (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ne každý má pochopení pro dětský povyk nebo pláč a existují lidé, kteří by zákaz pobytu dětí v hotelích, restauracích nebo kavárnách uvítali.

Těm, kteří si chtějí na dovolené dopřát co nejvíce klidu, vycházejí v posledních letech vstříc hlavně cestovní kanceláře. Čím dál víc se proto specializují na zájezdy do takzvaných hotelů adults only, tedy jen pro dospělé.

„Souvisí to s tím, že vůbec celý cestovní ruch se hodně diverzifikuje, klienti mají větší poptávky, větší individuální přání. A s tím souvisí i to, že tento segment narůstá,“ popisuje majitel společnosti Destina Travel Radek Beránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi si oblíbili zájezdy do hotelů, kam nesmějí děti. O důvody se zajímala Zuzana Petráňová

Mezi klienty, kteří mají nejčastěji zájem o dovolenou v hotelích bez dětí, patří především starší lidé, potvrzuje mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Osúch.

„Méně často jsou to mladé páry. Myslíme si, že mladé páry se častěji dokážou vyrovnat s tím, že někde vedle nich křičí malé děti. Starší páry už opravdu chtějí více klidu a jsou to právě buď manželské páry, nebo například dvě starší kamarádky nebo kamarádi,“ říká.

Tito lidé nejčastěji míří do exotických zemí, které nabízejí nejvíce možností hotelů bez dětí. Na prvním místě je oblast Karibiku, kde vznikla vůbec první ubytovací zařízení tohoto druhu.

„Karibik byl především motivovaný americkým trhem. Nedělá jim dobře, když děti vidí, jak pijí alkohol, což většinou v Karibiku je all inclusive. Oni chtěli mít jistotu, že nebudou mít tyhle morální problémy s pitím alkoholu na veřejnosti před dětmi,“ vysvětluje mluvčí Asociace cestovních agentur Jan Papež.

V Česku jde o diskriminaci

Hotely, do kterých mají děti vstup zakázán, postupně vznikají také v jižních státech Evropy, jako jsou Itálie nebo Španělsko. V Česku ale takovou možnost oficiálně nenajdete.

„U nás není svoboda podnikání obousměrná. To znamená, že vy jako majitel hotelu si nemůžete říct, že ten a ten člověk do hotelu nesmí. Okamžitě by vás odsoudila veřejnost nebo média. Nevidím ani do budoucna příliš velkou možnost, že by některý hoteliér dostal odvahu a vyhlásil některé své zařízení jenom pro dospělé,“ dodává Jan Papež.

Provozovatel, který by zákaz vstupu dětem použil, by navíc porušil zákon. Podle české legislativy jde totiž o diskriminaci. Hoteliéři nebo restauratéři ale můžou vykázat konkrétní děti, které ruší ostatní hosty.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme