Z Rotštejna se uvolňují kameny, hrad proto museli obehnat plotem

24. srpen 2015

Několikakilogramové kameny se v uplynulých dnech uvolnily s dochované zdi zříceniny hradu Rotštejn v Českém ráji. Dopadly až na žlutou turistickou stezku pod blokem Brána, což znamená ohrožení nejen zdraví návštěvníků Klokočských skal. A protože turisté nerespektovali pásky s nápisy Vstup zakázán, přistoupilo občanské sdružení Ochrana Klokočských skal k výstavbě provizorního oplocení.

„Páska je většině lidí pro legraci. Běžně nám tady prolézali malé děti. Při pádu několikakilogramových kamenů nebo kusů omítky to rozhodně hrozí úrazem. Proto jsme přistoupili k jednoduché oplocence a na zdi se začne 5. září pracovat,“ vysvětluje kastelánka Hana Talli Hlubučková.

Za pádem kamenů by podle ní mohla být kombinace předchozího dlouhého sucha, kdy vyschla vegetace na dochované zdi, a následné deště kameny uvolnily.

Plot sice přináší drobná omezení v pohybu turistů, ale hrad, přes jehož prostory přímo vedou turistické stezky, se žádnou nepřekonatelnou překážkou nestává a dokonce je i nadále přístupný. Práce na opravách si podle odhadu vedoucího stavebních prací Petra Černého vyžádají investici 200 000 korun a potrvají do roku 2017.

„Jde o památku, celou zeď budeme muset rozebrat, popsat a složit zpátky. Navíc jde o výškovou práci na lanech prakticky bez možnosti moderní techniky, tedy vše se bude dělat ručně,“ upřesňuje Černý.

Zřícenina ranně gotického hradu Rotštejn leží devět kilometrů severovýchodně od Turnova v přírodní rezervaci Klokočské skály. Hrad byl založen v polovině třináctého století Jaroslavem z rodu Markwarticů stejně jako nedaleký Valdštejn. Své největší slávy dosáhli Rotštejnové a s nimi hrad a celé panství za vlády císaře a krále Karla IV. Listina z roku 1360 ukazuje, že Karel IV udělil panu Ješkovi z Rotšejna pro sílení obec Klokočí právo trhovní, což bylo městské právo propůjčené obci.

Pánům z Rotštejna patřil hrad i rozsáhlé panství do roku 1415. 1. července 1415 je uváděna Žofie z Rotštejna poprvé jako vdova. Poté se majiteli stal rod Paldrů z Vařin. Hrad jako panské sídlo zanikl na počátku 16. století, kdy je uváděn jako zámek pustý se zborcenými zdmi a skalami do nádvoří.

Spustit audio