EU nemůže utéct před migrační krizí. Musí řešit příčiny, řekl premiér Sobotka

Evropa nemůže před migrační krizí utéct. V sázce je totiž i volný pohyb osob v rámci unie. To řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve svém projevu k vedoucím zastupitelských úřadů Česka v zahraničí. Větší pozornost než doposud by se podle něj měla věnovat příčinám migrační krize. Ve svém proslovu ministerský předseda ve vztahu k aktuálním hrozbám zdůraznil význam členství České republiky v Evropské unii a NATO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka mluvil k vedoucím zastupitelských úřadů Česka v zahraničí o migrační krizi

Bohuslav Sobotka mluvil k vedoucím zastupitelských úřadů Česka v zahraničí o migrační krizi | Zdroj: ČTK

„Klíčové pro řešení současné situace v EU je vědomí, že migrační problém je problémem celé Evropy. Této výzvě se nevyhneme, nemůžeme před ní nikterak utéct. A v sázce je mnoho - celý systém schengenské spolupráce a volného pohybu osob v rámci unie, tedy jeden ze základních pilířů evropské integrace," řekl Sobotka několika desítkám diplomatů.

Evropa se ale podle premiéra nesmí omezit jen na řešení dopadů krize. „Pro skutečné zastavení migrační vlny je nejdůležitější ukončení válečných konfliktů v Sýrii a v Libyi," uvedl. Za nutné považuje také zlepšování dalších podmínek k životu v zemích původu většiny uprchlíků.

„Protože teprve tehdy, když země původu migrace budou schopny ochránit životy a majetek svých občanů a nabídnout jim perspektivu důstojného života, přestanou migranti možná riskovat smrt v poušti nebo na moři," poznamenal Sobotka.

EU versus eurozóna

V dalších částech svého projevu hovořil mimo jiné o významu visegrádské čtyřky nebo výzvách, kterým v uplynulém roce musela čelit Evropská unie. Přitom podotkl, že Česko je proti tomu, aby se eurozóna oddělovala od zbytku EU:

„Nechceme vytvářet unii v rámci Evropské unie, neboť naše země se součástí eurozóny stane, jakmile na to bude připravena."

„Ve zhoršeném bezpečnostním prostředí vidím záruku bezpečnosti více než kdykoliv předtím v pevném ukotvení v euroatlantických strukturách," řekl pak Sobotka na adresu NATO a připomněl český závazek zvyšovat výdaje na obranu.

Bezpečnostní hrozby nelze řešit jen silou, a proto je podle Sobotky důležitý i rozvoj kapacit v oblasti rozvojové spolupráce a humanitární pomoci. V tomto kontextu také zdůraznil dlouholetý důraz České republiky na ochranu lidských práv.

„Včas jsme vyčlenili dodatečné kapacity, potřebné finanční prostředky. Část migrantů je vracena do zemí původu. Čili v tuto chvíli tady není důvod pro to, abychom zvyšovali bezpečnostní opatření nebo přidávali finanční prostředky.“

V závěru proslovu zmínil prohlubující se spolupráci s řadou asijských zemí a význam ekonomické a vědecké diplomacie.

Migranti v Česku

Policisté o víkendu zajistili 235 běženců. Za celý minulý týden jich bylo 372. Zpřísněné kontroly zaměřené na migraci fungují od poloviny června.

Na jejich začátku odhalovali policisté většinou menší skupiny běženců, v současnosti jde ale i o několik desítek lidí najednou.

Mezi zadrženými jsou častěji ženy a děti. Počet odhalených nelegálních migrantů se od zpřísnění kontrol vyšplhal na 1870. Denní průměr zajištěných běženců se po víkendu zvýšil na 53.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme