Útulek ve Žďáru čelí obvinění. Psi tam žili ve špatných podmínkách nejméně dva roky

Krajská veterinární správa navrhla odebrat psy útulku ve Žďáru nad Sázavou. Ve špatných podmínkách tam přitom žili minimálně od roku 2013. Vyplývá to z výsledků kontrol, které má Český rozhlas k dispozici. Ve čtyřech z pěti protokolů zjistili veterináři porušování zákona. Útulek teď čelí obvinění z týrání zvířat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psi ve žďárském útulku

Psi ve žďárském útulku | Foto: Andrea Kratochvílová

„Kontrolním orgánem je krajská veterinární správa. Veterinář, který má na starosti welfer, za toto zodpovídá. Jednoznačně,“ říká veterinářka Marie Dobrovolná, která na stav útulku před necelými dvěma týdny upozornila.

Minimálně dva roky se už ale útulek potýkal s porušováním zákona proti týrání. Přesto veterinární správa nepřikročila k radikálnějšímu řešení. Například v září 2013 shledali veterináři, že kotce nevyhovují a nejsou dostatečně dezinfikovány. To pokračovalo i v dalších letech.

Protokol ze 7. 7. 2015: „ Druhý pes je umístěn v jednom z kotců útulku. Kotec je částečně zarostlý kopřivami, zarostlé jsou i dveře kotce, jakoby tudy ani nikdo nevcházel při péči o psa. Voda v napájecí nádobě byla.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Žďárský útulek porušoval minimálně dva roky zákon proti týrání zvířat. O případ se zajímá Andrea Kratochvílová

Ani po zjištění, že je pes v zarostlém kotci, ale Státní veterinární správa odebrání psů nenavrhla. Ledy se pohnuly až o měsíc později, kdy soukromá veterinářka objevila v útulku psí kostry a podvyživená zvířata.

„Kdy krajská veterinární správa navrhla obci odebrání psů a jejich umístění do náhradní péče,“ popisuje mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Odebrání zvířat je podle něj krajním řešením v případě, že útulek nenapraví svá pochybení. Nápravu po něm ale musí chtít město, které o všech problémech z protokolů vědělo. Pokud k nápravě nedojde, může s útulkem rozvázat spolupráci. To se ale nestalo.

Podle místostarosty za KDU-ČSL Josefa Klementa nebyla - podle města - v minulých letech pochybení nijak zásadní. „Kontroly tam probíhaly, žádné rozhodnutí o zanedbání péče nebylo,“ říká místostarosta.

Ani podle mluvčího veterinární správy nebyla porušení zákona v minulých dvou letech natolik závažná, aby bylo třeba navrhnout odebrání zvířat.

Psi ve žďárském útulku | Foto: Andrea Kratochvílová

O tom, jestli útulek bude dál fungovat, nebo ne, Státní veterinární správa nerozhoduje. Na základě šetření ale může podat návrh na ukončení činnosti živnostenskému úřadu. „Krajská veterinární správa tuto možnost již projednala s Městským úřadem ve Žďáře nad Sázavou,“ potvrdil dnes Pejchal Českému rozhlasu.

Majitelka útulku Jolana Sojková jakékoli pochybení od počátku odmítá. O psy podle ní bylo dostatečně postaráno. „Vodu mají dvakrát denně. Stravu mají normálně granule,“ tvrdí.

Ve Žďáře právě teď vzniká útulek nový. Podle jeho majitele Milana Janáčka z obecně prospěšné společnosti Úsvit čekají na poslední povolení. Otevřít chtějí 1. září. „Bude tady dvanáct klecí plus záchytné kotce. Když přivezou policisté psa, tak aby ho měli kam dát,“ popisuje Janáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na případ žďárského útulku se Český rozhlas ptal mluvčího Státní veterinární správy Petra Pejchala

Pokud město vypíše výběrové řízení na spolupráci s novým útulkem, Janáček se přihlásí. Provozovat ho chce ale i v případě, že by neuspěl.

Psi, které minulý týden ze žďárského útulku odvezli pracovníci občanského sdružení, se mají dobře. Podvyživené štěně, které nemělo vodu ani v pětatřicetistupňových vedrech, podle doktorky Dobrovolné přežilo.

„Měli jsme ho několik dnů doma, takže jsme ho po dvou hodinách krmili. A štěňátko je dobrý, přibralo z 600 gramů na 960. Šlo zpátky za maminkou,“ dodává Marie Dobrovolná.

Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme