Česká skupina EPH jedná o koupi většinového podílu ve Slovenských elektrárnách

Slovenské elektrárny možná skončí v rukou české firmy. O nákupu většinového podílu začal jednat Energetický a průmyslový holding (EPH) s italskou společností Enel. Ta ve Slovenských elektrárnách vlastní dvě třetiny akcií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JE Mochovce

JE Mochovce | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Enel chce prodejem podílu ve Slovenských elektrárnách řešit svoje ekonomické problémy. Italská firma jen v minulém roce zaznamenala pokles čistého zisku o více než 80 procent. Peníze z prodeje majetku chce proto použít hlavně ke snížení zadluženosti o pět miliard eur.

Zájem o koupi Slovenských elektráren projevilo hned několik společností. Mezi zájemci byl i ČEZ, který ale nakonec oznámil, že nabídku na odkup podílu nepodá. Další uchazeči jsou ze Slovenska, Maďarska nebo z Číny. Energetický a průmyslový holding podal závaznou nabídku už před časem.

„EPH se o podíl ve Slovenských elektrárnách zajímá už dlouho. Na jaře tohoto roku jsme podali závaznou nabídku v tendru tak, jak byl vyhlášen italskou společností Enel. Teď tedy začíná několikadenní nebo přesně možná několikatýdenní období, kdy obě strany budou vyjednávat o podmínkách možného obchodu,“ potvrzuje mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká skupina EPH by mohla získat dvoutřetinový podíl ve Slovenských elektrárnách. Více zjišťovala Zuzana Švejdová z ekonomické redakce

Energetický a průmyslový holding je dnes významným hráčem jak v Česku, tak i na Slovensku. Ve výrobě elektrické energie je číslem dvě - hned po Skupině ČEZ. Ale třeba v dodávkách tepelné energie je na prvním místě.

Slovenský trh firma už dobře zná – působí tam jak v plynárenství, tak i v elektroenergetice. Podle analytika poradenské společnosti Ena Jiřího Gavora má ale odkup podílu ve Slovenských elektrárnách dvě strany.

„Pozitivum jednoznačně je část aktiv, Slovenské elektrárny jsou mimořádně zajímavé - to jsou zejména vodní elektrárny. Problematická je především Jaderná elektrárna Mochovce, a koneckonců problematický je i ten zbytek uhelné energetiky, který ještě na Slovensku dožívá a který dožívá jenom díky vládním subvencím,“ upozorňuje Gavor.

Komplikací v prodeji by mohl být postoj slovenské vlády, která vlastní zbývajících 34 procent. Už dříve dala najevo, že by se v rámci prodeje podílu mohla pokusit získat nad slovenským podnikem většinovou kontrolu.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme