Protonové centrum a VZP se dohodly jen částečně. Jednání budou pokračovat

Jednání o smlouvě mezi pražským protonovým centrem a VZP nekončí. Shoda se nenašla u požadavku VZP na zastropování plateb a doložce o mimosoudním vyrovnání při případném sporu. Obě strany se už ale domluvily na způsobu výběru pacientů, konkrétních diagnózách, které jsou pro protonovou léčbu vhodné, i na cenách za ozařování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař (ilustrační foto)

Lékař (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Dohodli jsme se společně na ceně. Nabídli jsme VZP 28 tisíc korun za dospělého pacienta a 39 724 korun u dítěte za jednu frakci, tedy jeden ozařovací den,“ vyčíslila ředitelka strategie protonového centra Iva Taťounová.

O tom, pro kterého pacienta je léčba protonem vhodná, rozhodnou lékaři z Komplexního onkologického centra.

Všeobecná zdravotní pojišťovna má s protonovým centrem v Praze dlouholeté spory. VZP s ním ukončila spolupráci vloni na podzim. Důvodem byly údajně vysoké ceny za ozařování pacientů.

Vedení centra tehdy argumentovalo tím, že sjednotilo ceny pro všechny nesmluvní partnery a vycházelo z metodiky ministerstva zdravotnictví.

„VZP měla již od roku 2006 garantovány nejlepší cenové podmínky, které však opakovaně odmítala. Pouze svým vlastním rozhodnutím se tedy ocitla v pozici nesmluvního partnera,“ uvedla vloni mluvčí Iva Taťounová.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme