Britská královská pošta vydá známku na počest sira Nicholase Wintona

Zachránce židovských dětí Nicholase Wintona připomene Britská královská pošta, která příští rok vydá památeční známku na jeho počest. Vyhoví tak petici, pod kterou se v krátké době sešlo přes 100 tisíc podpisů. Sir Nicholas Winton, označovaný za britského Oskara Schindlera, zemřel minulý měsíc ve věku 106 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sir Nicholas Winton

Sir Nicholas Winton | Foto: Jiří Hošek

Podpisovou akci iniciovaly britské noviny Jewish News. Šéfredaktor jejich zpravodajství Justin Cohen doufá, že se díky poštovní známce dozví inspirativní příběh Nicholase Wintona ještě více lidí.

Petici za vydání známky podepsalo 105 800 lidí, včetně hlavního britského rabína Ephraima Mirvise a několika známých členů Dolní sněmovny.

Královská pošta posuzuje ročně stovky podobných návrhů a vyhoví jen zlomku žádostí. Vydání poštovní známky Royal Mail se tak považuje za výjimečnou poctu. Justin Cohen velmi ocenil, že se pošta rozhodla vzdát hold siru Nicholasovi v bezprecedentně krátké době.

Mluvčí Royal Mail televizi ITV potvrdila, že už celou záležitost probrala s rodinou Nicholase Wintona a známka coby součást blíže nespecifikované pamětní sady, má spatřit světlo světa v příštím roce.

Konečné svolení musí ještě udělit panovnice Alžběta II. Zatím není jasné, který snímek zachránce několika stovek židovských dětí z okupovaného Československa pošta použije.

Nicholas Winton | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme