České gripeny nalétaly na Islandu přes 140 cvičných hodin, ostrý zásah nebyl třeba

Poslední služba dnes čeká na Islandu české piloty gripenů. Vzdušný prostor ostrova budou střežit do půlnoci. Během bezmála měsíční mise strávilo osm stíhačů ve vzduchu přes 140 hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stíhačka Jas-39 Gripen

Stíhačka Jas-39 Gripen | Foto: Evelyna Kulíšková | Zdroj: Český rozhlas

Pět gripenů a s ním sedmdesátičlenný kontingent poslala česká vláda na Island mimořádně v polovině léta.

Kanaďané, kteří ostrov hlídali, tehdy odletěli do boje s islamisty. A Island zase hlásil problémy s ruskými bombardéry.

Přehrát

00:00 / 00:00

O misi českých pilotů na Islandu natáčela redaktorka Evelyna Kulíšková

„Máme tyhle zkušenosti z působení v Litvě, kdy jsme běžně zasahovali nebo prováděli vizuální identifikaci ruských vojenských letounů. Tady je to trošku okořeněné tím, že se přece jen jedná o ty velké čtyřmotorové bombardéry,“ vysvětluje na základně v Keflavíku Milan Nykodim, zkušený pilot s dvacetiletou praxí.

Piloti byli ve vzduchu denně, tentokrát však nad Islandem za celý měsíc žádný ruský bitevník nepotkali. Čas tak mohli věnovat cvičení.

„Délka letů se tady pohybovala okolo hodiny a půl. Normálně jsme běžně cvičili manévrový vzdušný boj jeden proti jednomu a mnohdy jsme používali i třetí letoun, kdy jsme cvičili taktiku dva proti jednomu,“ popisuje Nykodim.

I cvičné lety však skrývají riziko, už kvůli prostředí. „Když jste nad vodou, tak nevíte, kde jste,“ přibližuje šéf české mise na Islandu Martin Nezbeda.

Problémy mohou způsobit také vítr, vlny a riziko představuje i častý let nad vodou. „Je to veliká, studená vodní plocha,“ dodává Nezbeda s tím, že i teplota má velký vliv na bezpečnost.

Piloti si však létání na Islandu dovedou i užít. „Vždycky každý ten let je prostě úžasný. Jsou tady sopky, obrovský ledovec, vodopády… Opravdu je pořád na co koukat,“ konstatuje Milan Nykodim.

Čeští vojáci by se měli na Island vrátit příští rok, to však už bude v rámci dlouhodobě plánované mise.

„Víme, že to bude někdy ve třetím kvartálu toho roku. Délka může být od pěti až po těch devět týdnů,“ podotýká ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který včera leteckou základnu na Islandu navštívil.

JAS-39 Gripen | Foto: Český rozhlas

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme