Trhy jsou po pondělním propadu v Asii, Evropě i USA neklidné. Ale bylo už i hůř

Černé pondělí na burze v Číně otřáslo i dalšími trhy na celém světě, od Asie přes Evropu až po Spojené státy. Nejistota ohledně vývoje čínské ekonomiky vyvolala hromadný rozprodej akcií na americké burze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku | Zdroj: Reuters

Trhy jsou podle amerických analytiků na pokraji paniky, situace však prý zatím není tak kritická jako při pádu v roce 1987, známém jako „černé pondělí“.

"Ještě úplně nepanikaříme. Je to špatné, ale ještě to není tak hrozné jako v roce 1987. Tehdy jsme měli mnohem horší pocit než teď,“ říká Stephen Guilfoyle z newyorské burzy.

Burzovní index Dow Jones skončil propadem o více než 3,5 procenta, o téměř čtyři procenta poklesl index Standard and Poor´s.

Čína už nechce být montovnou světa, ekonomiku mají táhnout Číňané svojí spotřebou

Číst článek

Čínské akciové trhy zahájily úterní obchodování dalším propadem, a to o víc než 6 procent. Na druhé straně některé asijské trhy se už vrátily k zisku - například hongkongská nebo japonská.

Otřesy na burze rozpoutaly obavy o kondici čínské ekonomiky, která byla dosud motorem globálního hospodářského růstu, ale také z potenciálních dopadů zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech.

Čínská centrální banka kromě toho nedávno devalvovala měnu, což vyvolalo obavy, že tamní ekonomika je na tom ve skutečnosti mnohem hůř, než se původně myslelo.

Čína, burza | Foto: ČTK/AP

„Trhy příliš nevěří oficiálním čínským statistikám, které stále ukazují, že hospodářsky roste okolo sedmi procent. Přitom čísla o spotřebě elektrické energie, počtu přepravených pasažérů, naplněných dopravních kontejnerech ukazují, že výkony ekonomiky nemusí být zdaleka tak dobré,“ potvrzuje analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Investoři teď čekají, jestli Peking zavede nějaká opatření, která by čínský akciový trh stabilizovala.

Podle deníku Wall Street Journal se trhy chystají na další těžký den. List New York Times pak upozorňuje, že investoři čekají především na reakci úřadů, které hrají od finanční krize klíčovou roli.

Lenka Kabrhelová, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme