Rallye Dakar se v Peru nepojede. Země se vzdala pořadatelství kvůli El Niňu

Peru se vzdalo pořadatelství Rallye Dakar 2016 kvůli klimatickému jevu El Niňo. Země se měla na program vrátit po dvou letech, a v Limě se mělo dokonce startovat. Příští ročník se tak pojede jen v Argentině a Bolívii. Po březnových záplavách v oblasti Atacama na severu Chile totiž pořadatelům odmítla účast i tamní vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rallye Dakar 2016 začne v Peru!

Rallye Dakar 2016 začne v Peru! | Foto: Dakar.com

Nezvykle silný výkyv v teplotách i srážkách v celé tichomořské oblasti předpovídají kromě meteorologů v Jižní Americe, ale také v Austrálii, Japonsku i Spojených státech.

Američtí meteorologové dokonce mluví o takzvaném Godzilla El Niňu. Nejsilněji by mohl dopadnout na přelomu roku, tedy v jihoamerickém létě, právě na Peru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek informoval o rezignaci Peru na pořadatelství Rallye Dakar 2016

Peníze, které by zemi stálo zařazení na program Rallye Dakar, se peruánská vláda rozhodla využít na pomoc lidem při očekávaných velkých záplavách a sesuvech půdy.

Klimatický jev způsobený přílišným oteplením části Pacifiku přináší například silnější srážky na tichomořské straně And.

Kromě záplav ale má i další následky, a to nejen na západním pobřeží Jižní Ameriky. Vědci dokázali, že El Niňo spouští třeba epidemie malárie v Kolumbii, Venezuele, Brazílii, a dokonce i v Indii. Opačný jev zvaný La Niňa vyvolává podobnou epidemii v Austrálii.

V Peru dělá El Niňo tradičně čáru přes rozpočet i rybářům. Země je přitom druhá na světě v množství vylovených ryb.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme