Týrání, nebo praktické opatření? Zjistili jsme, proč se psům stříhají uši a ocas

26. srpen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Zkracování uší a ocasů u psů, takzvané kupírování, se provádí už po staletí hned ze dvou důvodů – z praktických a estetických. Od kupírování psů z estetických důvodů se v mnoha zemích postupně upouští, leckde je dokonce považováno za týrání zvířat a bylo zakázáno zákonem.

Praktických důvodů k zastřihování uší a ocasů psům se v historii nacházelo mnoho, občas i značně obskurních. Věřilo se například, že kupírování ocasu ochrání psy proti vzteklině. Někde se za takto upravená zvířata nemusely odvádět daně.

U loveckých, pracovních nebo bojových psů mělo kupírování uší a ocasu i praktické opodstatnění. Lovecký pes prodírající se hustým křovím si může ocas snadno poranit nebo dokonce zlomit.

Ovčáckým psům by mohl chvost přišlápnout dobytek a bojového nebo strážného psa zase může protivník (ať už člověk nebo zvíře) za uši nebo ocas chytit a lépe se mu bránit. Kupírované uši u strážných psů rovněž mají budit větší respekt.

V České republice upravuje otázku kupírování zákon na ochranu zvířat proti týrání a další předpisy. Od roku 1993 je výslovně zakázáno zastřihovat psům uši. Kupírovaní psi rovněž nesmějí soutěžit na výstavách.

autor: Ondřej Franta
Spustit audio