Čína už nechce být montovnou světa, ekonomiku mají táhnout Číňané svojí spotřebou

Čínská ekonomika po několikaletém prudkém růstu zpomaluje a děsí tím investory po celém světě. Hlavní čínské akciové indexy dokonce ztratily přes osm procent, což je nejvíc za posledních 8,5 roku. Zemi se přeměna z investiční na spotřební ekonomiku příliš nedaří. Podle ekonomů jsou proto na místě dlouhodobější reformy čínské vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína, burza, Číňané

Čína, burza, Číňané | Zdroj: ČTK

Čína má pověst největší montovny světa s levnou pracovní sílou. To se ale snaží změnit. Chce, aby její ekonomiku táhli víc samotní Číňané svojí spotřebou než export a investice.

Jenže před dvěma týdny tamní centrální banka přikročila ke znehodnocení čínského jüanu. A to je krok, který opět pomáhá spíš exportérům.

Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy tak země přiznala, že se jí plány na přeměnu ekonomiky zatím moc nevedou. Na místě jsou proto údajně dlouhodobější reformy čínské vlády.

„To se může týkat reformy čínského vzdělávacího systému. Jestliže chceme dostat ekonomiku na vyšší vývojový stupeň, tak si to žádá i určitou vyšší vzdělanost obyvatelstva, protože pak v ekonomice získávají na významu trochu jiné pracovní pozice, třeba ve službách,“ říká Kovanda.

Trhy jsou po pondělním propadu v Asii, Evropě i USA neklidné. Ale bylo už i hůř

Číst článek

Kromě toho by Čína měla zreformovat sociální systém, protože lidé doma drží peníze z obavy o budoucnost místo toho, aby nakupovali.

To jsou ale reformy, které budou trvat několik let. Podle Kovandy nejsou ale velké zásahy ze strany čínské centrální banky potřeba:

„Myslím si, že krize je hodně o tom, že je tu špatná nálada, určitá nenaplněná očekávání co se týče čínského manévru přeměny ekonomiky investiční v ekonomiku spotřební.“

Čína, výroba, airbus | Foto: Reuters

Na tyto změny budou muset reagovat i světové firmy, které v Číně ve velkém vyrábějí svoje produkty.

Podle experta na čínský trh Tomáše Paly, kterého cituje Mladá fronta Dnes, se výroba bude stěhovat zpět do Evropy nebo do Indie a Bangladéše. Číňanům totiž rostou mzdy a už nejsou tak levnou pracovní sílou.

Českých firem, které do Číny vyvážejí, se to ale údajně nedotkne, protože jsou zaměřené hlavně na služby nebo luxusní zboží.

Vývoj indexu šanghajské akciové burzy SCI (pět dní, jeden rok) | Foto: ČTK

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme