Martin Fendrych: Krása a duše

25. srpen 2015
Glosa

Nevím, jestli jste si toho taky všimli, ale většina lidí okolo, především dívky, si myslí, že nejsou hezké. Že by potřebovaly vylepšit. Potkáte krásnou holku a ona si jen stěžuje a stěžuje, že by měla zhubnout, že by chtěla větší nos, hustší vlasy, delší nohy atd.

Jeden můj známý, duchovní, říká: „Převládá poměrně značná nespokojenost se stvořitelem.

Myslel jsem si, že je to jen spíš můj dojem. Jenomže pak jsem se dočetl, že v roce 2014 lékaři po celém světě udělali 20 milionů kosmetických operací. Nejvíc se nechávají vylepšovat Američani: 4 miliony zákroků. Tvrdí to zpráva Mezinárodní společnosti pro estetickou plastickou chirurgii. A to určitě o mnoha operacích pro krásu nevědí.

U nás se prý nechalo „zhezčit“ 20 až 30 tisíc žen a mužů. Doktoři krásy ve světě nejčastěji zvětšují prsa. Ženám. Chlapi si nechávají operovat víčka, aby se jim ve dne nezavíraly oči. Nebo odsávat tuk z břicha, aby se jim tam vešlo víc piva. Kromě vylepšení ňader frčí liposukce a fat grafting, kdy vám tuk přenesou jinam. Muži i ženy si nechávají taky upravit pohlavní orgány, první zvětšit, druhé zmenšit. Plno dam chce odstranit vrásky.

Docent Měšťák z kliniky Esthé, vysvětluje: „Plastická chirurgie poslední doby je především o tom, vypadat přirozeně a zbavit se vad, které nám příroda přibalila do vínku.“ Jiným slovy: po poručíme větru dešti, přichází poručíme prsům břichu, víčkům nosu, bokům zadku.

Zatím je plastická chirurgie drahá. Ale společnost bohatne a vyvíjí se taky genetika. Počítám, že za takových dvacet třicet let si budete moct vybrat, jestli chcete být štíhlouni, krasavice, prostě extra kusy. Pokud bych se do takové doby znova narodil a pokud bych měl volbu, vybral bych si být asymetrický, žádnej fešák. Abych se lišil. Aby si mě lidi všimli. Říkali by: „Jó, tamten, ten s tím křivým frňákem a kratší nohou, jasně, toho znám.“ Zatímco ty vylepšení, ty krasavice a krasavci, budou vypadat na jedno brdo.

Zajímalo by mě ještě něco: kdy se předvedou psychiatři a psychologové? Víte, o čem mluvím asi, že jo. Jsou lidi s odstálýma ušima, ale jsou taky lidi s povahovou vadou. Škodiči. Půjdou taky opravit? O tom se, kupodivu, neuvažuje. Řeší se, jak kdo vypadá, ale skoro vůbec, jaký kdo je.

Spustit audio