Stávka palubního personálu ČSA nebude. Podle soudu je nezákonná

Letušky a stevardi Českých aerolinií zrušili plánovanou stávku. Soud totiž vydal předběžné opatření, podle kterého byla tato stávka nezákonná. Palubní personál aerolinek ji plánoval od zítřka do pátku. Proti soudnímu předběžnému opatření se odboráři v patnáctidenní lhůtě odvolají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A319

Airbus A319 | Foto: CSA

„Resumé dnešního dne je takové, že jsme vedení ČSA předali oznámení o tom, že stávka je v termínu 26. až 28. srpna odvolaná. Je to s ohledem na oznámení o předběžném opatření,“ potvrdila Tereza Löffelmanová z Odborové organizace posádek letadel.

Protestní akci zakázal včera soud. Předběžné soudní opatření teď analyzují právníci.

Mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci řekla, že odboráři nesplnili zákonem dané podmínky. Neoznámili třeba přesný čas, kdy stávka začne:

„Nepostačuje údaj – lhůta 26. až 28. srpna. V tomto oznámení dále nejsou uvedeny důvody a cíle stávky, počet zaměstnanců, kteří se stávky zúčastní, a seznamy pracovišť, která nebudou v době stávky v provozu.“

Soud má také za to, že o stávce nehlasovala zákonem požadovaná většina zaměstnanců Českých aerolinií. Podobný názor mají podle mluvčího aerolinek Daniela Šabíka i samotné ČSA.

Palubní personál chtěl původně stávkovat tři dny. Protest měl začít ve středu 26. srpna v 00.01 hodin a skončit v pátek minutu před půlnocí.

Letuškám a stevardům dlouhodobě vadí snížení platů a některé pracovní podmínky. Průměrná hrubá mzda letušek klesla ze 43 845 korun v období mezi únorem až květnem 2014 na 31 985 korun v letošním únoru až květnu.

ČSA se stávkou nesouhlasí. Palubní personál prý do protestu žene výbor jejich odborové organizace.

ČSA - České aerolinie | Foto: Český rozhlas

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme