Za vyvlastněné pozemky měli dostat majitelé tržní cenu, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud se zastal bratrů Gregůrkových ze Zlína, kterým stát vyvlastnil pozemky potřebné pro stavbu obchvatu Otrokovic. Rodina dostala od státu jen 3,5 milionu korun. Podle dnešního nálezu měl stát při výpočtu vycházet z úplné tržní ceny. Rodině tak náleží zhruba 36 milionů korun. Jde už o druhý případ tohoto typu, který rodina vyhrála.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně

Ústavní soud v Brně | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková se opřela o verdikt Evropského soudu pro lidská práva. Stát by měl podle rozsudku zaplatit za pozemky pro stavbu silnic cenu obvyklou.

"Což je vlastně takové zadostučinění, které odpovídá tržní ceně, za kterou by svůj pozemek prodal," uvedla Šimáčková.

S verdiktem je spokojený i Pavel Gregůrek a jeho rodina. "Není ještě všem dnům konec, budeme se vracet znovu do boje, ale nenecháme se jen tak od státu porazit."

Podle Krajského soudu v Brně měli dostat Gregůrkovi za pozemky od státu více než 36 milionů korun. Vrchní a Nejvyšší soud rozhodnutí nepodpořil a potvrdil cenu desetkrát nižší.

Případ teď znovu projedná Vrchní soud. Při rozhodování ale bude muset zohlednit rozhodnutí Ústavního soudu.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme