ÚS: Lidé věznění za odmítnutí vojenské služby mají nárok na odškodné

Ústavní soud se zastal lidí, kteří odmítli v době komunismu nastoupit na vojenskou službu. Za dobu, kterou strávili ve vězení, mají nárok na odškodné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Ústavní soud přiznal na případu konkrétní stížnosti jehovisty Bartoloměje Árvaye z Bohumína, že nárok na odškodné dříve vycházel z chybné judikatury. Lidem, kteří si odškodné vyžádali, je nesmí soudy odepřít.

„Není možné, aby stát obětem komunistického režimu vyplatil finanční částky a poté s ohledem na měnící se judikaturu jim zase tyto vyplacené částky vzal,“ objasnila rozhodnutí ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková.

Jehovista Bartoloměj Árvay před třiceti lety odmítl kvůli víře nastoupit na vojenskou službu. Pro svědky Jehovovy totiž civilní i armádní služba může zahrnovat prolévání krve, což odporuje jejich víře. Za to musel po rozhodnutí komunistických soudů na osmnáct měsíců do vězení.

Za věznění kvůli víře Árvay vysoudil od státu více než čtvrtmilionové odškodné. Nejvyšší soud mu ale nařídil, aby ho vrátil a spokojil se jen s omluvou.

V minulosti byly jako on vězněny desítky mužů, jejichž případy se soudy, včetně Ústavního, zabývaly. Ve většině z nich rozhodly v jejich prospěch.

Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme