Provozovatel malé vodní elektrárny je na suchu a musí hlídat, aby mu lidé nekradli raky z náhonu

25. srpen 2015

Zachovat minimální průtok vody v řekách, to je při současném suchu největší problém pro malé vodní elektrárny. Většina z asi 170 zařízení v Olomouckém kraji kvůli nedostatku vody nefunguje.

V Domašově nad Bystřicí zjistili inspektoři při kontrole další problém. Není totiž jasné, kolik vody má být v náhonu, kterým protéká voda do elektrárny. Žijí v něm chránění raci.

Jan Kováč je důchodce a provozem vodní elektrárny pod bývalým mlýnem si přivydělává. Zařízení tu funguje už asi padesát let. Takové sucho, jako je letos ale pan Kováč nepamatuje. Jeho turbína během posledních tří měsíců fungovala jen asi dva dny.

„Ta turbína nemusí jet na plný výkon. Stačí poloviční nebo čtvrtinový. Ale já potřebuju nejmíň 200 litrů, aby to mělo nějaký finanční efekt,“ říká.

Turbínou teď protéká asi jen 50 až 60 litrů vody. Množství vody může Jan Kováč regulovat stavidlem na jezu, který je asi kilometr nad mlýnem. V přítoku bylo tak málo vody, že ho teď navíc musí hlídat před lidmi, kteří z něj už několikrát vybírali chráněné raky říční.

„Byla kalná voda, tak jsem si říkal, jestli někde nepršelo. Šel jsem se podívat do Bystřičky, tam tekla čistá voda. Byli tam chlapi s kýbly a vybírali tam raky,“ popisuje.

Jez řeky Bystřice nad elektrárnou

Proto Jan Kováč otevřel stavidlo a vodu zvířil. Malou vodní elektrárnu kvůli suchu kontrolovali inspektoři z České inspekce životního prostředí. Podle olomouckého oblastního ředitele Radka Pallóse je na domašovské elektrárně zastaralý manipulační řád.

„Manipulační řád by se měl upravit tak, aby bylo přesně stanoveno, jaké množství vody musí jít do náhonu, aby populaci raka umožnil přežít i v suchých dnech,“ říká Pallós.
Jaké množství vody musí náhonem protékat, teď bude rozhodovat vodoprávní úřad ve Šternberku.

Jez se stavidlem
Náhon, kudy protéká voda do turbíny
Stavidlo přítoku u jezu na řece Bystřici zhruba kilometr nad elektrárnou
autor: mot
Spustit audio