Stopy po střelbě sovětských vojáků na Národním muzeu zůstanou. Přibude pamětní deska

Na historické budově Národního muzea bude pamětní deska připomínající okupaci Československa 21. srpna 1968. Tehdy na fasádu muzea stříleli vojáci ze zemí Varšavské smlouvy. I po rekonstrukci muzea zůstanou na fasádě stopy po střelách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stopy po kulkách ze srpna 1968 na budově Národního muzea

Stopy po kulkách ze srpna 1968 na budově Národního muzea | Foto: Filip Jandourek

Podle ředitele Národního muzea Michala Lukeše se deska na budově objeví až po dokončení její rekonstrukce.

„V roce 2018, až bude rekonstrukce muzea dokončena, bude na levé straně budovy z pohledu z Václavského náměstí. Nad ní zachováme v průčelí dva sloupy, kde budou nadále patrné stopy po střelách z roku 1968,“ říká Lukeš.

Proč ke střelbě ze samopalů a možná i kulometů, která chaoticky pokropila celou přední fasádu muzea a pronikla i do interiérů, došlo, se přesně neví.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové expozici Národního muzea i pamětní desce, která bude připomínat události srpna 1968, mluvil ředitel muzea Michal Lukeš

„Nejpravděpodobnější varianta je ta, že vojáci sovětské armády, kteří byli také vystresovaní, nevěděli, co se přesně děje, podlehli panice, protože u rozhlasu na Vinohradské třídě se bojovalo. V ten moment snad někdo hodil zápalnou lahev na tank. Sovětským vojákům povolily nervy a začali střílet na muzeum,“ uvádí Lukeš s tím, že je zde i možnost, že si Národní muzeum spletli s jinou významnou budovou, jako je Český rozhlas nebo parlament.

Vedle pamětní desky by měl být i multimediální panel s informacemi o událostech roku 1968. Navazovat na něj bude expozice uvnitř muzea.

Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme