Za nelegální sázení hrozí milionové pokuty. Firmy bez licence stát ale blokovat nemůže

V Česku stále působí loterijní společnost Lottoland, která slibuje miliardové výhry v Eurojackpotu, a přitom nemá potřebnou licenci. Sázejícím navíc hrozí několikamilionová pokuta. Stát ale zatím nedokáže podobné firmy blokovat. Loterijní gigant Sazka, která má jako jediná v Česku povolení na provozování Eurojackpotu, na společnost podala trestní oznámení. Policie už proto tuto firmu se sídlem v Gibraltaru řadu měsíců vyšetřuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loterie, sázka (ilustrační foto)

Loterie, sázka (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Nejen že (společnost Lottoland) nemá povolení pro provozování loterií online v České republice, ale zároveň vůbec není součástí sdružení loterijních firem, které Eurojackpot provozují,“ vysvětluje podání trestního oznámení mluvčí Sazky Veronika Marková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový zákon o hazardních hrách s blokačními nástroji by měl platit od roku 2017, řekl v Ranním interview Ondřej Závodský, náměstek ministra financí

Případem se už zabývá jak finanční úřad, tak policie. Podle současných zákonů ale můžou podobným firmám pouze uložit pokutu do výše 10 milionů korun. Znemožnit jim fungování nejde.

To by ale měl změnit chystaný zákon o hazardních hrách, který by měl začít platit od roku 2017. Obsahovat bude hned několik opatření.

„Blokování reklamy na internetu, blokování plateb a v neposlední řadě blokace serverů,“ popisuje náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Stát zatím žádné firmě pokutu nedal, potrestal ale několik lidí, kteří přes nelegální společnost sázeli. Nejvyšší pokuta zatím byla 850 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku stále působí nelegální sázková společnost Lottoland. Sázejícím hrozí milionové pokuty. Podrobnosti zjišťovala Zuzana Petráňová

Člověk přitom často nemusí ani tušit, že společnost působí nelegálně. V tomto případě ale platí, že neznalost zákona neomlouvá.

„Přirovnal bych to k tomu, jako kdyby pasažér v dopravním prostředku MHD tvrdil, že neví o tom, že nastoupením uzavřel smlouvu o dopravě a nechce zaplatit pokutu,“ říká právník Jiří Matzner.

Pokud by navíc sázející u nelegální společnosti vyhrál a firma by mu částku nechtěla vyplatit, u soudu by podle právníka určitě neuspěl.

Zuzana Petráňová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme