Dotýkat se exponátů je dovoleno! vzkazují organizátoři výstavy v Mladé Boleslavi

26. srpen 2015

Ve vzdělávacím centru Na Karmeli v Mladé Boleslavi, konkrétně v kostele sv. Bonaventury začala interaktivní výstava nazvaná Play. Je součástí mezinárodního projektu putovních výstav Orbis Pictus Play autorů Jiřího a Radany Waldových. Tyto výstavy už od roku 2000 navštívily po celém světě téměř tři miliony lidí. Na výstavě je možné vidět například díla Petra Nikla nebo Petra Lorence.

Optické, zvukové i pohyblivé objekty výtvarníci rozmístili po celém kostele. Uprostřed stojí interaktivní srdce. To je symbolem celé výstavy. „Je to alegorie putování „labyrintem světa“, protože základem projektu je kniha Jana Amose Komenského Labyrint světa a Ráj srdce a k ní se tento objekt vztahuje, je jeho ztělesněním. Je to vlastně taková bílá jeskyně ve tvaru srdce a uvnitř je instrumentální krajina,“ popsala hlavní objekt výstavy ředitelka projektu Lenka Váňová.

Dalším exponátem je tzv. vodní zvon, obrácený dnem vzhůru. „Návštěvník na něj může hrát. Musí si namočit ruce a pak těma mokrýma rukama tře madla zvonu a tím rozvibrovává zvon a potažmo vodní hladinu,“ vysvětlila Lenka Váňová.

„Exponátů je tu celkem jedenáct,“ dodává Helena Fričová ze vzdělávacího centra Na Karmeli. „Tahle výstava je zvláštní tím, že je třeba aby se návštěvník zapojil a exponátů se dotýkal a uváděl je v život,“ zve návštěvníky do Mladé Boleslavi na výstavu, která potrvá do 28.září.

autor: duch
Spustit audio