Maďarská policie použila proti uprchlíkům slzný plyn, na hranici posílá další stovky mužů

Maďarská policie použila slzný plyn proti uprchlíkům při krátkých nepokojích u Röszke na jihu země. Policisté tam obklíčili asi 300 běženců, kteří se do země dostali ze Srbska. Vláda kvůli situaci na hranicích posílá do oblasti další dvě tisícovky mužů. Zvažovalo se i nasazení armády, experti to ale vyloučili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarská policie přihlíží pokusu uprchlíků ze Sýrie překonat plot u hranic se Srbskem

Maďarská policie přihlíží pokusu uprchlíků ze Sýrie překonat plot u hranic se Srbskem | Zdroj: Reuters

Nepokoje se odehrály v hlavním přijímacím středisku pro uprchlíky v pohraničním městečku Röszke.

Policisté se podle jejich mluvčí snažili zabránit v odchodu asi dvěma stovkám migrantů, kteří odmítali nechat si sejmout otisky prstů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaných opatřeních v souvislosti s uprchlickou krizí v Maďarsku informoval spolupracovník Gregor Martin Papucsek

Podle zpravodaje agentury Reuters policisté obklíčili asi 300 až 400 uprchlíků a snažili se je uklidnit za pomoci megafonů.

Náčelník maďarské policie Károly Papp oznámil, že ostrahu hranic se Srbskem od 5. září posílí další stovky policistů. Kromě pohotovostních oddílů budou tvořit roty takzvaných pohraničních lovců studenti druhého ročníku policejních středních škol.

Policisté ze župních velitelství se do této činnosti nezapojí, podle policejního ředitele tak nebudou chybět nikde v zemi. Příkaz střílet tyto oddíly samozřejmě nedostanou, zdůraznil Papp.

Maďarsko chce kvůli krizi zpřísnit některé zákony

Dohromady bude mít nové pohraniční ředitelství něco přes 2000 členů, v případě potřeby tento počet bude možné zvýšit na 3600.

V zákulisních politických diskusích v Maďarsku se v posledních dnech objevila i možnost nasazení armády na inkriminovaný úsek hranic. Experti, zejména ústavní právníci, však takové řešení označují za nezákonné.

Maďarský parlament by také měl v nejbližších dnech kvůli uprchlické krizi jednat o zpřísnění některých zákonů. Tvrdě by se mělo trestat převaděčství, nelegální překročení hranice nebo poškozování nového pohraničního plotu.

Hranice Maďarsko - Srbsko | Foto: Český rozhlas

Gregor Martin Papucsek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme