Důchodce na Opavsku a Bruntálsku okrádali podvodníci. Gang se vydával za energetiky

26. srpen 2015
Zprávy , Zprávy

Kriminalisté zastavili řádění gangu, který podváděl důchodce. Seniory z Opavska a Bruntálska okrádali tři muži, kteří se vnutili do domácnosti a vydávali se za pracovníky energetické společnosti.

Přitom seniory okrádali o peníze nebo cennosti. A zaměřovali se hlavně na lidi, kteří byli doma sami.

„Jak vidím cizí lidi, to se ani neozývám. A když jsou to třeba z vodáren, tak jdu k brance a kontroluju průkaz, jinak je nepustím,“ hlídá si svůj majetek paní Marta z Ostravy. I proto, že o podobných podvodech slýchá.

U podvodníků z Opavska by ale nejspíš zaváhala. Tři mladí muži totiž měli nefalšované průkazy. Ke své práci s uzavíráním smluv o levnější elektřině nebo plynu ale přidali i krádeže. Předstírali, že odhalují neoprávněný odběr elektřiny.

„Díky tomu se do těch domácností lehce dostali. Jeden z pachatelů si sedl za stůl, jako kdyby vypisoval smlouvy, druhý chtěl předložit občanský průkaz. Ten mívaly poškozené osoby většinou v peněžence – tím pachatelé zjistili, kde se peněženka nachází. Následovalo odlákání a odcizení peněz,“ potvrdil opavský policejní komisař Pavel Vítek s tím, že pachatelé si tak přišli na více než 30 tisíc korun.

Podle mluvčího opavské policie Reného Černohorského je nutné, aby si lidé dobře uvědomovali, koho do svého domova pouští. „Samozřejmě ověřit legitimaci a další záležitosti. V případě pochybností ať zavolají na příslušnou organizaci a ověří si, zda tato osoba opravdu je u nich zaměstnána a může kontrolovat plyn, vodu a další záležitosti,“ připomíná mluvčí.

Kriminalisté teď tři podvodníky vyšetřují. Jeden z mužů už je ve vězení za předchozí trestnou činnost.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio