Bělobrádek: Výroky Babiše k migraci jsou nekompetentní a populistické

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek zkritizoval včerejší výrok ministra financí Andreje Babiše (ANO) k řešení uprchlické krize. Babiš v úterý mluvil o nutnosti okamžitě uzavřít vnější hranice schengenského prostoru a zabránit tak přílivu uprchlíků. A pomoci by v tom podle něj mohlo i NATO. Podle Bělobrádka je to názor populistický.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek | Foto: Filip Jandourek

„Myslím, že tento názor není kompetentní, že je populistický a že není racionální,“ uvedl předseda lidovců na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády.

„Nasadit vojáky NATO a myslet si, že tím zabráníme dalšímu průniku, si myslím, že je skutečně nerealistické. My potřebujeme přenést tu zásadní pozornost do míst, odkud ti lidé odcházejí, do těch uprchlických táborů,“ doplnil vpodvečer v rozhovoru pro Český rozhlas.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uprchlících a riziku fašizace společnosti mluvil vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek

Bělobrádek v souvislosti s uprchlickou krizí varoval před jednoduchými řešeními, obzvlášť v době, kdy podle něj mají někteří lidé v České republice fašizující tendence a volají po silné ruce, která by situaci vyřešila.

„Myslím, že to je až neuvěřitelné vhledem k tomu, že drtivá většina těch lidí žádného uprchlíka v České republice neviděla – a volání po zaminování našich hranic, natažení ostnatých drátů, ničení lodí včetně uprchlíků a podobně, to jsou hrozné věci,“ podotkl.

Podle něj je třeba být aktivní a zjednodušujícím či lživým tvrzením o uprchlících čelit.

„Jestliže jediný názor, který lidé slyší, je, že každý imigrant rovná se muslim, rovná se člověk, který chce znásilňovat naše ženy a řezat hlavy nám a vlastním, tak to prostě nelze,“ dodal Bělobrádek.

Před rizikem radikalizace dnes varoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Ty tendence fašizace tady samozřejmě jsou, ale já pevně věřím, že většina našich občanů je schopná podívat na ten problém reálně,“ řekl Sobotka.

Liberální demokracie, svoboda, bezpečí

Vzdor dnešním Bělobrádkovým kritickým slovům na adresu Babiše oba místopředsedové zjevně nevnímají situaci v řadě ohledů až tak rozdílně.

Babiš k uprchlíkům
„Když se podíváte na mapu, Schengen má zvláštní podobu. Je tam osamocené Řecko a další hranice je Maďarsko. Je otázka, jestli makedonská nebo bulharská armáda nepotřebuje od NATO pomoc," řekl včera Babiš na setkání s novináři.
Podle Babiše také EU nemůže přijmout miliony uprchlíků. „Musí říci: Nemůžete k nám chodit, abyste byli nezaměstnaní a okamžitě brali sociální dávky,“ dodal.
Podle něj by bylo třeba zřídit obrovský uprchlický tábor a tam dělat selekci. „Rozdělit je na ty, kteří skutečně pomoc potřebují, hlavně matky s dětmi, a ekonomické uprchlíky,“ uvedl Babiš.

Jejich výroky se shodují třeba v tom, že je potřeba vnější ochrana hranic a že ta současná není dostatečná, a stejně znějí jejich hlasy i v tom, že je potřeba pomáhat uprchlíkům, kteří jsou v nouzi a vykazovat takzvané ekonomické migranty. Rozdíl tak spočívá hlavně v akcentech.

„Dokola to říkáme, a pořád se s tím jaksi nepočítá. Prostě kdo sem přijde a je pronásledován, tak má podle Ženevských konvencí nárok na azylové řízení, jinak to je zločin proti lidskosti. A ti, kteří sem chodí pouze proto, že si chtějí pomoci pouze ekonomicky, tak ty můžeme vrátit a vracíme je,“ řekl Bělobrádek.

„Musíme říct, že pro nás je zásadní bezpečí našich občanů a to, abychom si tady nadále zachovali liberální demokracii, svobodu a bezpečí. A k tomu je třeba nikoli rezignovat na demokratické hodnoty a lidská práva, ale tvrdě dodržovat zákon,“ podotkl šéf lidovců.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme