Vína bude méně, ale bude kvalitnější, míní středočeští vinaři. Rozhodne září

26. srpen 2015

Středočeští vinaři jsou zatím v celkovém hodnocení ročníku 2015 velmi opatrní. Sklizeň v kraji totiž ještě nezačala. O kvalitě hroznů navíc hodně rozhoduje zářijové počasí. Ne náhodou proto můžete mezi keříky vinné révy zaslechnout větu, že „září víno vaří“. Jedno je ale jisté. Kvůli suchu skončí letos podle vinařů v lisech o něco méně hroznů, než bývá běžné.

Lukáš Rudolfský odhaduje úrodu zhruba o deset až patnáct procent nižší, než loni. Jedním dechem ale dodává, že vláhu z deštivého začátku minulého týdne některé keříky ještě můžou vstřebat. „Pozdější odrůdy jsou na některých místech ještě maličké jako hrachy a my počítáme, že by tyto poslední deště ještě mohly výnos a kvalitu zachránit. Ale u raných odrůd nad keři, které již byly seschlé, jsme zlomili hůl. Tam už tomu nemůžeme pomoci, “ dodal vinař.

Co do kvality by ale letošní víno nemuselo naopak být vůbec špatné. „ Hrozny jsou poměrně malé, ale o to víc budou mít větší cukernatost,“ domnívá se Rudolfský a zároveň dodává, že sklizeň je možné očekávat dřív a poměrně kvalitní.

Podobně to s letošní úrodou vidí také další středočeští vinaři. Například Zdeněk Beneš z karlštejnské Výzkumné vinařské stanice se se svým kutnohorským kolegou shoduje, že horké počasí hrozny nijak zásadně nepoškodilo. Jako větší problém vidí ale vosy, které si na plodech pochutnávají. „U raných a aromatických odrůd, které hned jak zaměknou, jsou napadány vosami. Na keřích zůstanou jen stopky,“ potvrzuje Beneš.

autor: Michal Trnka
Spustit audio