Babišův návrh neprošel. Usnesení o průmyslové zóně Barbora koalice měnit nebude

Usnesení o podpoře stavby průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné koalice měnit nebude. Návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO) nezískal v koaliční radě většinovou podporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prostor, kde měla vzniknout karvinská průmyslová zóna Nad Barborou

Prostor, kde měla vzniknout karvinská průmyslová zóna Nad Barborou | Zdroj: ČTK

Babišovi se nelíbilo, že pozemky za zhruba dvě stě milionů korun chce Moravskoslezský kraj vykoupit od společnosti podnikatele Zdeňka Bakaly, což prý nebylo jasné. S námitkou však u partnerů neuspěl.

Ministerstvo průmyslu ale připraví pro vládu informace o dalším postupu v souvislosti s touto zónou. K tomu ještě dodá analýzu situace všech průmyslových zón v Moravskoslezském kraji.

„Konkrétně o tom, jaké jsou tam zóny v tuto chvíli, jak jsou zaplněné a jaké zóny jsou v Moravskoslezském kraji připravovány tak, aby vláda mohla mít celkový obrázek o podmínkách pro investory v regionu,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Ten prý zatím nevidí žádný argument, proč by měla vláda vzít usnesení o podpoře zóny zpátky.

Zóna je potřeba

Podle něj region novou průmyslovou zónu Nad Barborou potřebuje. Mělo by v ní totiž vzniknout na dva tisíce pracovních míst. Navíc si od ní vláda i kraj slibují, že naláká nové investory.

„Je evidentní, to nikdo nezpochybnil, že Moravskoslezský kraj čelí sociálním problémům, že tam je nezaměstnanost a vláda musí vytvořit lepší podmínky pro příchod investorů do kraje,“ doplnil premiér Sobotka.

Pro zónu se v průběhu dne vyjadřoval také šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který za Babišovým návrhem vidí spíš osobní vztah šéfa hnutí ANO k Bakalovi.

„Samozřejmě to, že to prodává pan Bakala, mě nenaplňuje štěstím, protože je to osoba, obzvláště v tom regionu, kontroverzní."

‚Víc emocionální než racionální'

„Na druhou stranu to, že bychom si vždy nechávali udělat výpis nejenom firem ale také majitelů všech pozemků, které stát kupuje, to mi přijde absurdní. Navíc tady to kupuje kraj, nikoliv vláda. Přijde mi to víc emocionální než racionální kauza,“ uvedl Bělobrádek.

„Je to skutečně otázka zaměstnanosti, takže znemožnit kvůli tomu, že pan Babiš nemá rád pana Bakalu, zaměstnanost v Moravskoslezském kraji, mi nepřijde úplně rozumné,“ podotkl šéf lidovců.

Rozdílný postoj hnutí ANO vysvětlil místopředseda Jaroslav Faltýnek. Postup prodeje těchto pozemků podle něj není standardní:

„Ze strany zástupců sociální demokracie a KDU-ČSL zaznělo, že je vlastně jedno, od koho se pozemky kupují a za jakou cenu.“

„Nám to samozřejmě jedno není. Chceme k tomu další podrobné informace, protože se domníváme, že to není standardní, když se pan Bakala dostal k pozemkům defacto zadarmo a dnes je prodává za 200 milionů,“ vysvětlil Faltýnek.

Průmyslová zóna Nad Barborou v Karviné | Foto: ČTK

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme